Vybrané problémy z oblasti domácího násilí v ČR

05.11.2014 15:06

Institut pro kriminologii a sociální prevenci nově vydává studii "Vybrané problémy z oblasti domácího násilí v ČR". Autoři se v ní věnují velmi citlivému a aktuálnímu problému domácího násilí v České republice.

Vybrané problémy z oblasti domácího násilí v ČR
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova ministerstva spravedlnosti

Ze studie například vyplývá, že:

* Oběti vraždy motivované osobními vztahy tvoří u nás ročně asi 50 % všech obětí vražd (včetně těch ve stadiu pokusu a přípravy).

* Devadesát procent žen žijících v azylových domech, kam odešly po opuštění domova kvůli násilnému chování partnera, bylo před svým odchodem nejméně jednou fyzicky napadeno. (Statistiky ukazují, že pachateli domácího násilí jsou z 95,3 % muži).

* Podle studie tři čtvrtiny žen v době pobytu v azylovém domě čerpalo mateřskou či rodičovskou dovolenou a prakticky všechny pobývaly v azylovém domě se svými dětmi."

Studie může být zdrojem informací a základem pro pochopení problematiky domácího násilí nejen pro odborníky, kteří se touto problematikou mohou setkat při své práci, ale i pro novináře, kteří o tomto tématu informují.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo spravedlnosti

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…