Východočeské muzeum Pardubice: Mostek nahradí lávka, oprava omezí přístup do zámku

05.02.2018 18:42

Charismatický mostek zdobený kamennými reliéfy, který spojuje velké nádvoří Zámku Pardubice s monumentálním portálem zámeckého paláce, bude letos na jaře v péči stavebních dělníků a restaurátorů. Stavebně technický průzkum prokázal, že je mostek v havarijním stavu. Východočeské muzeum v Pardubicích proto v březnu zahájí opravu a mostek na několik měsíců nahradí provizorní lávka.

Východočeské muzeum Pardubice: Mostek nahradí lávka, oprava omezí přístup do zámku
Foto: vcm.cz
Popisek: Východočeské muzeum Pardubice

„Špatný stav mostku naznačovala odpadající omítka a následně ho potvrdil stavebně technický průzkum. Sonda do mostovky odhalila, že kvůli dožilé hydroizolaci voda masivně zatékala do zdiva. Průzkum prokázal i statické poruchy a stav označil za havarijní,“ vysvětlil nutnost opravy mostku, který stejně jako celý zámek patří Pardubickému kraji, 1. náměstek hejtmana Roman Línek. „Oprava vyjde na téměř 1,2 milionu korun,“ dodal Roman Línek.

Samotná oprava začne v březnu nebo dubnu 2018, záležet bude na klimatických podmínkách. Trvání stavebních prací by nemělo přesáhnout 12 týdnů. „Aby muzeum nemuselo přerušit provoz, spojí nádvoří a portál provizorní lávka, která povede mimo mostovku. Současně s opravou konstrukcí mostku nechá muzeum zrestaurovat i kamenné zábradlí,“ sdělil ředitel Východočeského muzea Tomáš Libánek. Lávka nebude bezbariérová, vzhledem k asi 17 schodům neumožní přístup vozíčkářům a osobám s omezením pohybu.

Původně dřevěný most nahradil Jan z Pernštejna kamenným pravděpodobně v roce 1541, ve stejném roce byl osazen i zámecký portál. Parapet mostu se pyšní bohatou raně renesanční sochařskou výzdobou. Figurální a ornamentální reliéfy ozdobily pouze východní stranu mostu, která je vidět z přístupové cesty k zámku. Na západní straně, obrácené do zadní části nádvoří, byla výzdoba omezena na reliéfy kuželkové balustrády. Dokončení mostu včetně výzdoby datuje figura andílka s křídly držící destičku s letopočtem 1543.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…