Výcvik leteckých instruktorů úspěšně vyvrcholil v chorvatském Zadaru

14.02.2016 10:26

Do Kábulu zanedlouho zamíří už 18. jednotka leteckého poradního týmu (Air Advisor Team – AAT), jejímž hlavním úkolem je výcvik a poradenství pilotů afghánského vrtulníkového letectva. Po čtrnáctidenním odborném výcviku v HTP Ostrava, kde se mezinárodní posádky připravovaly na simulátoru, pokračovala příprava do AAT v chorvatském Zadaru na letecké základně Zemunik Donji.

Výcvik leteckých instruktorů úspěšně vyvrcholil v chorvatském Zadaru
Foto: Radim Panenka
Popisek: Letadlo (ilustrační foto)

Čtrnáctidenního výcviku se účastnili instruktoři a posádky maďarského vrtulníkového letectva ze Szolnoku, chorvatského letectva ze základen v Zagrebu, Zadaru a Splitu a nově technici prešovské vrtulníkové základny. „Za českou stranu se odborné přípravy zúčastnil spolu s příslušníky 22. základny vrtulníkového letectva Sedlec, Vícenice u Náměště nad Oslavou instruktor z 24. základny dopravního letectva Praha - Kbely,“ uvedl velitel českého týmu kapitán J.C. z 22. základny vrtulníkového letectva Sedlec, Vícenice u Náměště nad Oslavou.

První část výcviku zahrnovala teoretické školení zaměřené na operační postupy při létání v Afghánistánu, spolupráce v mezinárodních posádkách, rozbor leteckých nehod, které se v Afghánistánu staly za poslední období a operační postupy afghánského letectva.

V dalších dnech se posádky seznámily se způsobem létání na letišti Zadar. Ve společných posádkách se připravovaly a cvičili nouzové postupy, vzlety a přistání v horách, skupinové lety a přípravu na závěrečnou misi. Součástí výcviku palubních střelců byly rovněž letecké střelby z kulometu PKM na chorvatské střelnici.

Procvičovala se i údržba vrtulníků

„Tuto přípravu jsem již absolvoval. Vždy jsem ale získal nové poznatky, mezi našimi armádami jsou odlišnosti ve výcviku,“ potvrzuje kapitán J.C.

Letecký výcvik byl po celou dobu prováděn na vrtulnících chorvatského letectva Mi-8MTV1 a Mi-171Š. Na programu nebylo jen létání, ale také údržba a předletová příprava, prováděna maďarským a slovenským technickým personálem.

V Afghánistánu bude jednotka cvičit a poskytovat poradenství pilotům a pozemnímu personálu příslušníkům tamních vzdušných sil. „Jednoznačným cílem je pomoc při budování Afghánské národní armády a dosažení jejích plných operačních schopností. Mise je pro mě velkým přínosem, kdy je nám umožněno spolupracovat s dalšími armádami (afghánským a americkým letectvem), seznámit se s novými lidmi a předávat si vzájemně zkušenosti,“ dodává J.C.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa železnic: Potenciálně nebezpečných dřevin podél tratí ubývá

10:17 Správa železnic: Potenciálně nebezpečných dřevin podél tratí ubývá

Z blízkosti kolejí zmizelo v minulých měsících v přepočtu dalšího téměř půl milionu stromů. To je vý…