Vyjádření MMR k auditu Evropské komise

27.04.2021 10:06

Audit byl ze strany Evropské komise (EK) ukončen; probíhá nadále komunikace ohledně plnění tzv. nápravných opatření. Poslední česká reakce byla odeslána v březnu tohoto roku.

Vyjádření MMR k auditu Evropské komise
Foto: Ministerstvo pro místní rozvoj
Popisek: Ministerstvo pro místní rozvoj.

V reakci ČR je EK informována o plnění požadovaných nápravných opatření, a to i ve vazbě na zjištění o střetu zájmů. Reakci od EK jsme v této věci zatím neobdrželi. České orgány ve svých reakcích zaslaných Evropské komisi opakovaně uvedly, že řídicí a kontrolní systémy byly nastaveny v ČR v souladu s unijními a vnitrostátními pravidly upravujícími otázku střetu zájmů a že na této pozici ČR trvá.

České orgány nyní realizují další opatření, k nimiž se zavázaly v reakci na auditní zprávu Evropské komise, a probíhají kontroly projektů. Zároveň české orgány analyzují možné právní kroky, které by vedly k získání rozhodnutí soudu týkajícího se postupu při aplikaci podmínek upravujících poskytování dotací ve vazbě na prevenci střetu zájmů. Ve věci střetu zájmů dosud neexistuje pravomocné soudní rozhodnutí. Pouze soudy mohou v rámci ČR závazně vykládat právní předpisy, avšak takovým výkladem zatím české orgány nedisponují.

Pokud jde o zveřejnění dalších dokumentů – byla to EK, která opakovaně žádala české orgány o důvěrné zacházení s dokumenty, a byla to EK, která nyní rozhodla o zveřejnění jednoho z nich – závěrečné auditní zprávy. Další navazující korespondenci EK nicméně nezveřejnila. S ohledem na skutečnost, že komunikace s EK nadále probíhá, a s ohledem na možný budoucí soudní spor české orgány další dokumenty zveřejňovat také nebudou.

Co se týká poskytnutých dotací holdingu Agrofert v rámci předmětného auditu, MMR žádné dotace nevyplatilo, tudíž další kroky jsou plně v kompetenci řídicích orgánů jednotlivých operačních programů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ÚOHS: Frutu Podivín kupuje společnost CE FMCG, ÚOHS fúzi povolil

7:02 ÚOHS: Frutu Podivín kupuje společnost CE FMCG, ÚOHS fúzi povolil

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže povolil ve zjednodušeném řízení spojení soutěžitelů, v jehož dů…