Výši platu v top managementu ovlivňuje vzdělání a osobnost manažera. Důležitá je i spolupráce a týmovost

14.07.2014 8:05

Mít vysokoškolské vzdělání a znalosti z praxe v dnešní době již na dobrou manažerskou pozici nestačí. Důležitá je i samotná osobnost člověka a další manažerské kompetence. Podle odborníků na lidské zdroje top manažerům nesmí chybět schopnost ovlivňovat, motivovat a podporovat svůj pracovní tým. Direktivní styl řízení lidí tak nahrazuje otevřená komunikace a spolupráce, takzvaný situační styl řízení.

Výši platu v top managementu ovlivňuje vzdělání a osobnost manažera. Důležitá je i spolupráce a týmovost
Foto: kr-stredocesky.cz
Popisek: Počítač

Více než na vzdělání se v současnosti personalisté u top manažerů zaměřují na zkušenosti a znalosti z daného oboru, individuální manažerské schopnosti a především osobnostní předpoklady člověka pro výkon dané pozice. „U výběru vhodných kandidátů jsou vyžadovány manažerské kompetence, a to zejména schopnost ovlivňovat, orientace na výkon a schopnost motivovat, rozvíjet a podporovat podřízené,“ řekla Jindřiška Karásková, jednatelka personální agentury Specialist Service, která se zabývá náborem manažerů. „Obecně lze říci, že je více sledována  schopnost komunikovat a spolupracovat s lidmi, tedy situační styl řízení. Pod vlivem manažerského vzdělávání se upouští od direktivního stylu řízení,“ doplnila Karásková.

Při výběru top manažerů přitom zůstává důležitým posuzovacím kritériem i vysokoškolské vzdělání. „U top manažerských pozic je vždy velkou výhodou vysokoškolské vzdělání ať už bakalářské nebo magisterské. Obor studia přitom není klíčový,“ vysvětlila Andrea Novotná, HR manager společnosti Webnode CZ s tím, že u ostatních typů pozic je vysokoškolské vzdělání spíše výhodou. „Přestože jedním z kritérií pro nábor do manažerských pozic bývá požadavek vysokoškolského vzdělání, v některých případech doporučíme i kandidáta s nižším než požadovaným vzděláním. To vše za předpokladu, že splňuje ostatní kritéria a požadované vzdělání vyváží svými znalostmi a praxí,“ upřesnila Helena Mikulínová, ředitelka personální agentury Callis Inter, která se specializuje na nábor vrcholových a středních manažerských pozic.

Ačkoliv se Česká republika v současnosti zařazuje mezi země s nejnižším podílem vysokoškolsky vzdělaných osob ve věku 30 až 34 let, v posledních letech tento podíl výrazně vzrostl. Lidé si totiž začínají uvědomovat, že vyšší vzdělání jim zabezpečí lepší uplatnění na pracovním trhu a může také ovlivnit výši platu. „To platí i v případě top manažerských pozic. Manažeři si často nepotřebují zvýšit klasické teoretické vysokoškolské vzdělání, většina z nich si proto v rámci profesně vzdělávacího studia MBA rozvíjí manažerské dovednosti, jako je vedení lidí či týmová spolupráce,“ uvedl Ivo Ducheček, ředitel Business Institutu, největší školy v České republice, která nabízí profesně vzdělávací studium MBA. „Ze statistik navíc vyplývá, že po absolvování studia si téměř polovina manažerů polepší o jeden stupeň ve firemní hierarchii a rovněž v platovém ohodnocení,“ dodal Ducheček.

Preference zaměstnavatelů týkající se manažerských pracovních pozic se podle odborníků v poslední době značně proměnily. „Společnosti nyní požadují hlavně erudované kandidáty, tedy kandidáty zkušené, vzdělané, bez ohledu na věkovou kategorii. Jedná se  především o technicky zaměřené manažerské profese,“ uvedla Helena Mikulínová. „Zaměstnavatelé rovněž vyžadují jazykovou vybavenost anglického jazyka minimálně na komunikativní úrovni, případně znalost dalšího světového jazyka. Kromě toho musí být manažeři kreativní, empatičtí a musí zvládat takzvaný multitasking, tedy současně vykonávat různé typy činností,“ uzavřela Andrea Novotná.

Specialist Service

Personální agentura Specialist Service, s.r.o. patří k nejdéle působícím agenturám v Moravskoslezském kraji. Byla založena již v roce 1993 jako divize Sdružení pro rozvoj severní Moravy a Slezska. Od počátku se agentura zaměřovala na nábor manažerů a specialistů. Během svého vývoje agentura rozšířila své služby i na komplexní nábor pracovníků pro nové investory a další poradenské služby v oblasti řízení lidských zdrojů. 

Webnode CZ

Webnode je internetový nástroj pro snadnou tvorbu webových stránek a internetových obchodů. Umožňuje uživatelům bez jakýchkoliv technických znalostí vytvořit profesionálně vypadající webovou prezentaci zcela zdarma. Webnode je provozován švýcarskou společností Webnode AG. Projekt byl spuštěn v lednu 2008 a v současné době jej celosvětově využívá přes 15 000 000 uživatelů.

Callis Inter

Společnost Callis Inter s. r. o. vznikla v roce 1993. Firma se zaměřuje především na poskytování kvalitních personálně poradenských služeb. Hlavním předmětem činnosti je výběr pracovníků do trvalých pracovních poměrů. Callis Inter se zaměřuje jak na vrcholové manažerské pozice, střední manažerské pozice, tak i na výběr kvalifikovaných pracovníků. Dále nabízí propůjčování zaměstnanců, zprostředkování tréninku a vzdělávání zaměstnanců či službu outplacement a payrolling. Dalším předmětem činnosti společnosti je zprostředkování obchodu, obchodní činnost a činnost daňových a účetních poradců.

Business Institut

Business Institut je největší MBA školou v České republice poskytující kvalitní a prestižní vzdělání ve 26 studijních programech. Nabízíme 21 specializací programu MBA, 4 specializace programu BBA a program LLM. Každý program je sestaven unikátně v souladu s nejnovějšími trendy v jednotlivých oborech a zaměřuje se na klíčové problematiky jednotlivých oblastí s přesahem do sféry praktického využití. Business Institut současně působí i na Slovensku se vzdělávacím centrem v Bratislavě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…