Výsledky nových voleb do zastupitelstev dvanácti obcí jsou již známy

17.07.2016 7:07

V sobotu se konaly komunální volby. Ve dvanácti obcích v sedmi krajích se volilo do tamních zastupitelstev. Nejrychleji byly hlasy sečteny v Šléglově, a to v sobotu v 22:28. Nejvyšší 74% volební účast byla v obcích Šléglov a Třebnouševes. Průměrná volební účast byla 55 %.

Výsledky nových voleb do zastupitelstev dvanácti obcí jsou již známy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volby, ilustrační foto

O celkem 83 mandátů se v nových volbách ucházelo 171 kandidátů. Do zastupitelstev dvanácti obcí bylo zvoleno 53 mužů a 30 žen. Jejich průměrný věk je 47,5 let. Nejstarším zvoleným zastupitelem se stal Otakar Novotný (72 let), který kandidoval ve Zbuzanech. Nejmladší zvolenou zastupitelkou je 29letá Kateřina Mazurová z Mladecka.

Ve Středočeském kraji se volilo v pěti obcích. Téměř 50% účast byla v obci Kolaje. O pět mandátů zde usilovalo šest kandidátů z uskupení Nezávislí. V obci Svatý Jan pod Skalou přišlo k urnám 72% voličů, křeslo v zastupitelstvu získali čtyři kandidáty z hnutí Sousedé a tři z hnutí Nezávislí. V Jarpicích obsadí všech 7 mandátů v zastupitelstvu Sdružení nezávislých kandidátů pro Jarpice. Ve srovnání s ostatními obcemi, ve kterých se v sobotu volilo, zde byla volební účast nejnižší, pouze 23%. Celkem 61 % voličů přišlo k volbám v Drahelčicích. Tamní zastupitelstvo bude složeno ze čtyř kandidátů hnutí Restart, tří kandidátů uskupení Společně pro Drahelčice a poslední dvě místa získala Naděje pro Drahelčice. Největší obcí, ve které se v sobotu volilo, byly Zbuzany. Hnutí Zbuzany pro lidi získalo pět mandátů, z uskupení Zbuzany pro spokojený domov uspěli dva kandidáti. Volební účast zde byla 52 %.

Na Plzeňsku se volební místnosti otevřely v Maňovicích a v Újezdu nade Mží. V Maňovicích, kde byla 72% volební účast, uspělo všech 5 kandidátů hnutí Starousedlíci Maňovice. Poslední volný mandát získal nezávislý kandidát Miloš Zetek. V Újezdu nade Mží uspělo uskupení Sdružení nezávislých kandidátů Občané pro Újezd, které jako jediná kandidující strana obsadilo všech pět křesel v zastupitelstvu. Volební účast dosáhla 59 %.

V jihočeských Ražicích získalo všech devět mandátů Sdružení nezávislých kandidátů "Obec lidem". K volbám zde přišlo pouhých 29 % voličů.  

V Ústeckém kraji se zastupitelstvo volilo v obci Hlinná. K urnám zde přišlo 72 % voličů. Nejúspěšnější bylo hnutí Náš domov 2016, které získalo pět z celkových sedmi mandátů. Zbylá dvě místa si rozdělila uskupení Nezávislý 2016 a „Pro obec“.

Necelou hodinu po půlnoci byly sečteny hlasy v obci Třebnouševes v  okrese Jičín. Volební účast zde dosáhla 74 %. Ze tří kandidujících hnutí uspěli čtyři kandidáti Sdružení nezávislých a tři z uskupení Pro spokojenou obec.

Na Moravě se volilo ve dvou krajích, v Olomouckém v obci Šléglov a v Moravskoslezském v obci Mladecko. Ve Šléglově byly výsledky spočítány nejrychleji, už 28 minut po uzavření volební místnosti. Šest míst v zastupitelstvu získala Křesťanská a demokratická unie - Československá strana lidová, zbylá tři místa Starostové a nezávislí. Nové Mladecko obsadí v zastupitelstvu Mladecka tři místa, Naše Mladecko dvě místa. K volbám zde přišlo 73 % voličů. V Mladecku se přitom v tomto volebním období volilo již počtvrté. Opakovaně se volilo také ve Zbuzanech, Třebnouševsi a Újezdu nade Mží.

Český statistický úřad v pondělí předloží výsledky spolu se závěrečnou zprávou ke schválení Státní volební komisi. Podrobné výsledky včetně statistických přehledů naleznete na adrese www.volby.cz.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…