Vysoké školy utrácí zbytečně 28 milionů za vlastní sociální síť

05.09.2012 13:31

České vysoké učení technické v Praze - Fakulta elektrotechnická (FEL ČVUT), Univerzita Karlova - Matematicko-fyzikální fakulta a další školské instituce vytváří vlastní sociální síť Sitit.cz.

Vysoké školy utrácí zbytečně 28 milionů za vlastní sociální síť
Foto: Martin Kovář
Popisek: Počítač, internet, klávesnice. Ilustrační foto.

Po čtyřech letech práce bylo na tomto projektu vyčerpáno přibližně 23 milionů korun. Celkové náklady jsou 28 milionů korun. Školy by přitom mohly ušetřit peníze, pokud by využily otevřená nebo komerční řešení. Službu Sitit.cz nyní využívá 383 uživatelů a 85 firem.

Postup škol veřejně kritizuje Michal Martoch ze společnosti Workline, která se zabývá podporou práce na dálku a zaváděním uzavřených firemních sociálních sítí. Podle Martocha školský sektor zcela ignoruje existující sociální sítě Facebook, LinkedIn nebo uzavřené sociální sítě jako je například Yammer. Všechny tyto služby mají také bezplatnou verzi. V úvahu by rovněž připadalo využití bezplatné sociální sítě Diaspora, na jejímž vývoji se podílí celosvětová komunita uživatelů.

"Není v pořádku zadávat projekt na vytvoření sociální sítě informatiků, který skončí nejspíše miliony korun vyhozenými za to, že státní sektor ignoruje už zavedené a osvědčené sociální sítě. Hlavně ale není vůbec jasné, proč vlastně zadavatel projektu Ústav informatiky AV ČR potřebuje nějaké placené řešení, když např. budování profesionálních kontaktů prostřednictvím profesionální sociální sítě LinkedIn je dostatečně sofistikované a hlavně funguje," vysvětluje Michal Martoch. "Velmi pochybuji o tom, že se investice do sociální sítě IT profesionálů v regionech ČR vyplatí", říká Michal Martoch.

Projekt Sitit.cz vzniká v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Je registrován pod č. CZ.1.07/2.4.00/12.0039 s názvem Sociální síť informatiků v regionech České Republiky.

O nás

Michal Martoch je spoluzakladatel a konzultant společnosti WorklineSluzby.cz, která zavádí ve firmách nástroje pro snadnou práci přes internet (online kanceláře, firemní sociální sítě, webináře, e-learning, videokonference apod.). Firma také poskytuje konzultace a školení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…