Výstava Masaryk a Svatá země v Nové budově Národního muzea

14.12.2017 18:57

Výstava na patnácti panelech představuje nejen dosud mnohdy neznámé dobové fotografie z návštěvy, kterou první československý prezident vykonal na jaře roku 1927 do Svaté země, tehdy ještě pod mandátní britskou správou.

Výstava Masaryk a Svatá země v Nové budově Národního muzea
Foto: Masarykova společnost
Popisek: Tomáš Garrigue Masaryk (7. března 1850 - 14. září 1937)

Od 14. prosince 2017 do 13. ledna 2018 mají návštěvníci Nové budovy Národního muzea možnost zhlédnout výstavu Masaryk a Svatá země. Výstava také ukazuje širší kontext jeho vztahu k židovství a židovskému národu, a osvětluje tak hluboké vazby mezi Českou republikou a Izraelem.

,,Na jaře 1927, v době, kdy Československu ještě nebylo ani deset let a Izrael byl teprve snem budoucnosti, přijel Prezident Tomáš Garrigue Masaryk do Svaté země, aby navštívil Jišuv – Židy v Zemi izraelské. Jednalo se o historicky první návštěvu oficiální hlavy státu v tehdejší mandátní Palestině. Ze symbolického hlediska to byl projev podpory a jedinečná událost. Na tuto cestu lidé v Izraeli nikdy nezapomněli," vysvětluje kontext výstavy velvyslanec Státu Izrael Daniel Meron. Masarykova cesta byla tehdy pojata z širšího hlediska návštěvy kolébek civilizace, postupně navštívil místa v Řecku, Egyptě a právě Svaté zemi.

Výstava Masaryk a Svatá země vznikla při příležitosti 90. výročí památné návštěvy a je iniciována Velvyslanectvím Státu Izrael. Od ledna příštího roku, kdy Izrael oslaví 70 a Česká republika 100 let od vyhlášení nezávislosti, se výstava vydá na pouť po českých a moravských městech. Kromě mnohdy dosud nepublikovaných fotografií ukazuje také další archivní materiály z návštěvy prezidenta Tomáše Garrigue Masaryka do Svaté země a zároveň osvětluje jeho výjimečný vztah k židovství a jeho genezi od Masarykových dětských let. Výstava se dotýká i působení Masarykova syna a pozdějšího ministra zahraničí Jana a připomíná významnou roli, kterou ve vztahu k židovskému národu a Státu Izrael sehrál. V Nové budově Národního muzea doprovází právě probíhající výstavu Fenomén Masaryk, kterou si mohou návštěvníci prohlédnout až do 31. ledna 2018.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …