Výstaviště Flora Olomouc: Festival Vyznání růžím si užilo na pět tisíc návštěvníků

02.07.2022 20:04 | Tisková zpráva

Téměř pět tisíc lidí dorazilo v závěru minulého týdne do olomouckého rozária na festival a výstavu Vyznání růžím. Její součástí byly také oslavy 50. výročí tohoto výjimečného areálu. Pro návštěvníky byla připravena jedinečná floristická aranžmá od předních českých floristů, workshopy, komentované prohlídky rozária a také pestrý doprovodný program.

Výstaviště Flora Olomouc: Festival Vyznání růžím si užilo na pět tisíc návštěvníků
Foto: ČOI
Popisek: Flora Olomouc

„Všem návštěvníkům velice děkuji, že si v bohaté nabídce nejrůznějších akcí v Olomouci a okolí vybrali právě festival Vyznání růžím. Jde stále o poměrně novou akci. Neustále pracujeme na jejím rozvoji a vylepšení, roste nám pod rukama, a tak nás velice těší, že to lidé oceňují a našli si k nám do rozária cestu. Velké poděkování patří i všem našim partnerům, díky nimž se tato akce mohla uskutečnit,“ uvedla Eva Fuglíčková, ředitelka Výstaviště Flora Olomouc.   

Festival Vyznání růžím se letos konal od pátku 24. do neděle 26. června. I navzdory předpovědi počasí, jež slibovala bouřky, přišlo do olomouckého rozária na třídě 17. listopadu téměř pět tisíc lidí.

Při vyhodnocení návštěvnosti každé akce se nabízí srovnání s minulým rokem, v případě Vyznání růžím by však tentokrát nebylo úplně přesné.

„Vloni byl totiž vstup na Vyznání růží výjimečně zdarma, akce byla součástí Svátků města Olomouce. Do rozária tak dorazilo bezmála sedm tisíc lidí. Letos jich k nám sice zavítalo o něco méně, když ale uvážíme, že tentokrát šlo o zpoplatněnou akci, jde o velice dobrý výsledek. A to i proto, že například v roce 2020 dorazily na Vyznání růžím v uvozovkách pouze dva tisíce lidí,“ uvedla Eva Fuglíčková, ředitelka Výstaviště Flora Olomouc.

Program letošního ročníku Vyznání růžím byl skutečně bohatý, snadno si v něm vybraly zástupci všech věkových kategorií. Na akci mohli lidé navíc strávit opravdu celý den, o zábavu bylo v pátek a v sobotu postaráno až do 22 hodin.

Ozdobou rozária byla kromě tří tisíc keřů růží, které tu rostou celoročně, pětice velkých floristických aranžmá. Každé představovalo v souvislosti s výročím rozária floristický styl jedné z pěti uplynulých dekád. Jejich autory byli přední čeští floristé Jan Milt, Zdeněk Kupilík, Viola Zeithamlová, Jarmila Pejpalová a Luboš Dobrovolný. Ti své umění návštěvníkům předvedli i při floristických show.

Milovníky růží potěšily dva mimořádné exponáty. A to Zlatá růže Hradce Králové 2022 a nová nedávno pokřtěná odrůda růže pojmenovaná „Libuše Šafránková“.

Bohatý program byl připravený pro děti. Jeho součástí byly mimo jiné experimenty a výroba parfémů z dílny Pevnosti poznání či stánek Brick4kidz se záplavou kostek stavebnice LEGO. Zkušení lektoři z pohybové přípravky Svišti v pohybu pro malé návštěvníky nachystali řadu stanovišť s nejrůznějšími úkoly. V sobotu si malí návštěvníci vyzkoušeli tvorbu graffiti díky projektu Street Art festival.

Na programu bylo také vystoupení loutkového divadla DAMDAM s interaktivním představením pro děti či autogramiáda Marky Míkové, držitelky Ceny Magnesia Litera 2022 za knihu pro děti a mládež a představitelky hlavní role princezny Růženky z klasické filmové pohádky režiséra Václava Vorlíčka „Jak se budí princezny“.

Při Vyznání růžím, které letos vzhledem k výročí rozária neslo podtitul „Jubilejní“, se představil i dětský pěvecký sbor Campanella Olomouc, páteční večer si návštěvníci užili s olomouckou kapelou Marshall Malinovsky. V rámci sobotního slavnostního večera vystoupila herečka a zpěvačka Marka Míková s legendární kapelou Zuby nehty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…