Výzkumné centrum AdMaS ve službách památkové ochrany

30.01.2015 8:25

Metodické centrum moderní architektury v rekonstruovaném areálu vily Stiassni v Brně – Pisárkách hostilo ve čtvrtek 29. ledna 2015 zajímavou akci.

Výzkumné centrum AdMaS ve službách památkové ochrany
Foto: AdMaS
Popisek: Ředitel územního pracoviště NPÚ PhDr. Zdeněk Vácha, děkan fakulty stavební Prof. Ing. Rostislav Drochytka, CSc. a ředitel centra AdMaS Ing. JUDr. Zdeněk Dufek, Ph.D. při podpisu memoranda.

Na pět desítek odborníků z oblasti památkové péče se seznamovalo s možnostmi výzkumného centra AdMaS ve sféře průzkumu, dokumentace a péče o hmotné kulturní dědictví. Mnozí pracovníci AdMaSu nejsou památkářům neznámými, jako experti Stavební fakulty VUT Brno spolupracovali na mnoha zajímavých projektech památkové ochrany včetně třeba průzkumu samotné vily Stiassni. S dalších větších projektů v oblasti památkové péče z loňského roku je možno uvést laboratorní rozbory omítek vodojemu na Špilberku, které byly následně využity pro vypracování projektové dokumentace na rekonstrukci, řešení opadajících omítek v  zámeckých jízdárnách v Lednici nebo nalezení pamětní schránky v budově Ústavního soudu.  Velký zájem vzbuzovalo nové špičkové přístrojové vybavení, jímž právě AdMaS disponuje a dělá z něj centrum excelence.

Nová éra vzájemné spolupráce mezi Národním památkovým ústavem a Stavební fakultou VUT v Brně byla stvrzena slavnostním podpisem memoranda, ve kterém se strany dohodly nejen na spolupráci v oblasti odborné, vztahující se především k obnově a stavební péči o nemovité historické památky, ale i v oblasti vědecké a pedagogické.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

11:11 Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

Český výrobce sušeného masa Fine Gusto Nature je jedním z největších producentů sušeného masa ve stř…