Z Ria rovnou na Lipno. Olympionici nasedli na kola

18.08.2016 13:35

Ještě před několika dny bojovali v brazilském Riu o nejcennější kovy a v úterý už v jižních Čechách šlapali na charitativních kolech, aby získali peníze pro dobrou věc. Čeští reprezentanti Petr Koukal, Jan Bárta a Jiří Beran se v Olympijském parku na Lipně připojili ke stovkám dalších aktivních dobrovolníků, kteří během charitativní akce Nadace ČEZ Pomáhej pohybem vyšlapali vlastními silami téměř sto tisíc korun pro sportovní aktivity dětí ze dvou jihočeských mateřských školek.

Z Ria rovnou na Lipno. Olympionici nasedli na kola
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Soutěžní olympijskou atmosféru přenesli z Ria rovnou na Lipno. Sportovní senzace se ale tentokrát nekonala. V přátelském souboji na oranžových rotopedech vyhrál favorit, tedy cyklistický reprezentant. Pouhou minutou šlapání ale zúčastnění dohromady dokázali dětem z mateřských škol přispět více než 1500 korunami. „Kdybych takhle mohl vydělávat peníze při každém tréninku, byli bych já, nebo raději nějaká nezisková organizace, hodně bohatá. Ale bylo moc fajn vidět, že i minuta dokáže pomoci,“ konstatoval s úsměvem olympionik a vítěz neformální soutěže Jan Bárta.

A stejně to viděl jeho kolega šermíř Jiří Beran: „Bylo tu super. Když jsem viděl, jak rychle přibývají peníze, nejraději bych šlapal ještě dál, ale pravidla to bohužel neumožňují,“ prohlásil s koncem soutěže.

I přes bolest nohy si soutěž neodpustil badmintonista Petr Koukal, pro kterého byl právě účel nejdůležitější. „Možnost někomu pomáhat je část naší práce, která není moc vidět, ale o to je důležitější. Získat pro děti docela slušnou částku za minutu pohybu není špatné. Příště ale budu trénovat předem,“ zvažoval další z členů olympijské výpravy, jejíž část se v úterý přesunula z Ria přímo na Lipno.

Svým příkladem inspirovali i další návštěvníky. Díky nim i olympionikům získala školka v Černé v Pošumaví přes 49 tisíc a stejné zařízení v Loučovicích dokonce přes 50 tisíc korun. Vzhledem k přispěvatelům si jich příjemci váží ještě o něco víc.

Zvlášť starší děti toho o olympiádě vědí docela dost a příspěvek přímo účastníků je skvělý. Takhle budou moci říkat, že jim na dovybavení zahrady přispěli sami sportovci,“ zhodnotil pěticiferný šek starosta Loučovic Jan Kubík.

Na úpravy hřiště se můžou těšit i děti z mateřské školy v Černé v Pošumaví. „Pohybové aktivity jsou spolu s naukou o životním prostředí a výchovou ke zdravému životnímu stylu pro naše žáčky klíčové. A jsme moc rádi, že nám tolik lidí pomohlo,“ říká vedoucí učitelka MŠ Černá v Pošumaví Hana Kliková.

Souhlasí s ní i ředitelka Nadace ČEZ Michaela Žemličková. „Moc si vážíme sportovců, kteří i po olympiádě a nočním letu sebrali síly a možnost pomoci využili na maximum. Ale ještě důležitější je, že inspirovali všechny kolem sebe,“ zhodnotila spojení olympiády a charitativní akce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

13:21 Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

V pondělí 22. dubna 2024 se ve Strakově akademii uskutečnilo zasedání Bezpečnostní rady státu. Mezi …