Z prodeje nepotřebného majetku v elektronických aukcích získal stát už přes dvě miliardy korun

16.06.2022 22:54 | Tisková zpráva

Už přes čtyři roky Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) úspěšně provozuje výběrová řízení s elektronickou aukcí na webových stránkách www.nabidkamajetku.cz. Za tuto dobu se uskutečnilo přes 19 tisíc elektronických aukcí, ze kterých stát získal více než 2,1 miliardy korun.

Z prodeje nepotřebného majetku v elektronických aukcích získal stát už přes dvě miliardy korun
Foto: ÚZSVM
Popisek: Logo Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM)

„Zřízení historicky prvního státního elektronického aukčního systému se opětovně ukazuje jako vynikající krok. Široká veřejnost si skrze tento unikátní systém nachází cestu k nepotřebnému státnímu majetku, který se díky tomu daří transparentně prodávat. Zároveň se nám daří výrazně posilovat veřejnou kontrolu. O oblíbenosti svědčí i to, že od spuštění systému navštívilo webové stránky už takřka dva miliony unikátních uživatelů,“ uvedla generální ředitelka ÚZSVM Kateřina Arajmu.

Od spuštění systému v roce 2018 do začátku června roku 2022 navštívilo stránky nabídky majetku státu přes 1,95 milionu unikátních uživatelů. Za stejnou dobu se uskutečnilo celkem 19 353 aukcí, z nichž 14 717 vyhlásil ÚZSVM a 4 636 aukcí jiné státní instituce. Ty od roku 2019 musí zveřejnovat prodej svého nepotřebného majetku na jednom místě, a to právě na webu ÚZSVM ZDE.

Nabídka majetku v elektronických aukcích je široká a různorodá. Stát nabízí lukrativní majetky jako jsou byty, chalupy, rodinné domy nebo nejrůznější pozemky. Zájemci si prostřednictvím elektronických aukcí mohou koupit také například automobily, motocykly, jízdní kola, kuchyňské spotřebiče, nářadí pro kutily, rybářské pruty, sportovní náčiní, hudební nástroje, obrazy nebo šperky. Díky elektronickým aukcím naleznou rozmanité movité i nemovité věci nové majitele a smysluplné využití.

Anketa

Máte důvěru ve Víta Rakušana? (Ptáme se od 16.6.2022)

1%
98%
hlasovalo: 32393 lidí

V letošním roce se podařilo prodat například dvougenerační rodinný dům v Olomouci, o jehož novém majiteli v elektronické aukci rozhodl až 31. příhoz. Cena domu s garáží a přilehlými pozemky se tak vyšplhala z původních 10,75 milionu na 12,3 milionu korun. Za částku převyšující 11,5 milionu korun byla prodala bývalá policejní služebna v Českém Těšíně. Nejnižší podání bylo stanoveno na 6,17 milionu korun, avšak díky 41 příhozům se podařilo cenu navýšit o 80 %.

Z movitých věcí se podařilo v letošním roce prodat například osobní automobil značky Maserati Quattropor Black, jež si nový majitel po 48 příhozech pořídil za více než 200 tisíc korun. Se zájmem veřejnosti se setkala také pamětní medaile Barracka Obamy, za kterou vášnivý numismatik neváhal zaplatit 66 tisíc korun. Všestrannost elektronického aukčního systému dokazuje i úspěšný prodej vybavení zubní ordinace, které se po patnácti příhozech podařilo prodat za 57 tisíc korun.

Aktuálně se veřejnost může zapojit do elektronické aukce na výjimečnou Geipelovu vilu v Aši (ZDE), která byla postavena koncem 19. století. Tato jedinečná nemovitost je nabízena společně s garáží, altánem a přilehlými pozemky za 5,73 milionu korun. Na nového majitele čeká rovněž třípodlažní dům s pozemkem v Jevišovicích (ZDE) za téměř 4 miliony korun. Jedná se o původní stavbu sýpky z 18. století, která v roce 2003 prošla rozsáhlou rekonstrukcí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…