ZIRIS je na špici vývoje metody Presbymax

13.08.2014 22:04

Vsetínské Oční centrum ZIRIS patří mezi špičková pracoviště zabývající se odstraňováním očních vad pomocí excimerového laseru. K dispozici má nejmodernější diagnostické i operační vybavení, ale i zkušené lékaře, jež ve svém oboru patří mezi světovou elitu.

ZIRIS je na špici vývoje metody Presbymax
Foto: Martin Kovář
Popisek: Operace

Přesvědčili se o tom na nedávném světovém kongresu pořádaném německou firmou Schwind, která je špičkovým výrobcem excimerových laserů. Vsetínští lékaři Michal Ziegler a Jiří Siegel zde jeli čerpat další zkušenosti v oboru refrakční chirurgie, zjistili ale, že v některých oblastech patří mezi průkopníky nových metod. Sympozia se přitom zúčastnili odborníci z celého světa, například z Anglie, Japonska, Číny, Ruska či Ameriky.

Setkání uživatelů excimerových laserů se koná každoročně a účastní se jej odborníci z celého světa. Loni se konalo v Evropě v Insbrucku, letos si pořadatelé vybrali Ameriku, přesněji kanadský Vancouver. „Toto sympózium se zabývalo komplexně refrakční chirurgií, tedy operativním odstraňováním očních vad. Každý z pozvaných zúčastněných odborníků prezentoval nějaký segment odborné činnosti, kterému se nejvíce věnuje,“ přiblížil náplň konference primář ZIRISu Michal Ziegler s tím, že spolu s kolegou Jiřím Sieglem chtěli v Kanadě získat především zkušenosti s využíváním jedinečné operační metody Presbymax.

„Slibovali jsme si od účasti na konferenci načerpání dalších poznatků o této metodě a také to, že při diskusi probereme některé technické detaily s kolegy, kteří se této metodě také věnují. Zjistili jsme ale, že jedinou kolegyní, jež zde o této metodě přednáší, je profesorka Eskina z Moskvy. Diskutovali jsme pak tedy pouze s ní, neboť ostatní odborníci z celého světa se touto metodou ještě nezabývají nebo se na ni nedívají příliš optimisticky. Presbymax je totiž stále v začátcích,“ uvedl dále Ziegler, který tak zjistil, že právě vsetínské pracoviště je na špici dalšího vývoje této operační metody. „Všichni nás tedy sledují a vyčkávají. Na jednu stranu jsme byli rádi, že jsme se přesvědčili, že tuto technologii praktikujeme na světové úrovni, na druhou stranu jsme čekali, že nás někdo něčemu naučí a posune dál. Ale nikdo dál než my není,“ dodává jeho kolega Jiří Siegel, který se právě na Presbymax specializuje.

Vsetínským lékařům se v Kanadě dostalo i ujištění, že jejich vybavení je stále na špičkové světové úrovni. „Při srovnání nejžhavější novinky firmy Schwind – laseru Amaris 1050 s našim přístrojem Amaris 750, které prezentoval jeden z věhlasných profesorů z Ománu, vyšlo najevo, že výsledek operací na obou přístrojích byl v celkovém počtu kvalitativně stejný. Víme tedy, že v současné době není bezpodmínečně nutné investovat do nové techniky, že ta naše je stále špičková,“ řekl Ziegler.

V dalším průběhu sympozia si lékaři ze ZIRISu ověřili, že jejich cesta je správná, a to i v jiných oblastech refrakční chirurgie. „Za světem rozhodně nekulháme, jsme na rovnocenné odborné úrovni,“ je přesvědčen Michal Ziegler.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…