ZLATO.CZ: Jak se konec intervencí projeví na ceně zlata v korunách?

27.04.2017 14:35

Konec devizových intervencí České národní banky (ČNB) nebude mít okamžitý vliv na primární cenu zlata, která je v dolarech. Na korunovou cenu zlata ale může mít vliv případné posilování tuzemské měny. To by vedlo ke zlevnění zlata pro české investory. Oslabování koruny naopak zlato prodraží. Shodli se na tom ekonomové a manažeři, které v anketě oslovila redakce portálu Zlato.cz.

ZLATO.CZ: Jak se konec intervencí projeví na ceně zlata v korunách?
Foto: zlato.cz
Popisek: Zlato, ilustrační foto

„Dlouhodobě to může snížit cenu zlata v korunách, navzdory tomu, jak se třeba nedávno ukázalo, že koruna oslabila na původní hodnotu, na které ji ČNB tři roky držela,“ domnívá se bankovní expert Patrik Nacher. Z jeho slov vyplývá, že jakmile se koruna otřepe a začne posilovat, na což investoři zatím ještě čekají, cena zlata, celosvětově denominovaná v dolarech, musí zákonitě klesnout.

Ekonom Viktor Zeisel z investičního bankovnictví Komerční banky má podobný názor: „Na dolarovou cenu zlata nemá konec kurzového závazku žádný vliv. Na korunovou cenu bude působit případné posilování koruny. Podle našeho odhadu se nyní - po opadnutí nervozity na trzích - koruna vydá k silnějším hodnotám, což bude působit na snižování ceny zlata.“

„Intervence ČNB nemají vliv na cenu zlata v dolarech. Jediný, přímo úměrný dopad konce intervencí, je pouze skrze kurz měnový pár dolar/koruna, tedy reálně euro/koruna, který centrální banka svými operacemi až donedávna přímo ovlivňovala,“ říká Patrik Hudec fondový manažer Generali Investments CEE.

To potvrzuje analytik společnosti Zlato David Marášek, podle nějž žlutý kov pro Čechy významně zdražuje trend sílícího dolaru: „I kdyby cena zlata v dolarech stagnovala, ale dolar vůči české měně a euru posiloval, tak by zlato bylo v korunovém vyjádření dražší“.

Co určuje cenu zlata v korunách?

Marášek uvádí klíčové faktory, které mají vliv na cenu zlata v Kč. Za prvé je to vývoj ceny zlata, která je na světových trzích v dolarech. „To je tzv. první cenová noha,“ vysvětluje: „Tou druhou je vývoj poměru mezi eurem a dolarem, který přímo ovlivňuje kurz české koruny k dolaru.“ Třetí nohou ceny zlata je, jak uvádí analytik, kurz mezi českou korunou a eurem.

Zeisel poukazuje na větší vliv, který má posilování eura proti dolaru, pokud jde o cenu zlata v korunách. „Každé posílení české měny povede ke zlevnění zlata pro české investory,“ tvrdí. A Hudec zdůrazňuje, že vztah eura a dolaru je dominantní, koruna se, jak říká, pouze vozí v návěsu za eurem.

Slábnoucí lokální evropské měny

„Koruna od roku 2008, stejně jako další lokální evropské měny, jako třeba polský zlotý nebo maďarský forint, vůči euru slábnou. Intervence ČNB trend oslabování tuzemské měny pouze dočasně zmrazily, koruna by bez nich velmi pravděpodobně vůči euru oslabila,“ domnívá se David Marášek. Faktem je, že v období devizových intervencí ČNB v letech 2013-2017 zlotý oslabil o 3,5 procenta, forint o 6,5 % a švédská a norská koruna dokonce přes deset procent.

Marášek je zastáncem nepříliš populárního názoru, že česká koruna nebude dlouhodobě sílit, ale naopak slábnout: „Dolar od významného milníku, jímž byla finanční krize v roce 2008, posiluje vůči koruně tempem kolem šesti procent ročně. Vzpomeňte si na předpovědi, že koruna po konci intervencí skokově posílí až na 25,50 za jedno euro. Česká měna, slábnoucí, vůči té evropské bude jen tlačit na vyšší kurz dolaru.“

Konec devizových intervencí tak podle Maráška v konečném důsledku přispěje ke zdražování ceny zlata vyjádřeného v korunách. „Ta je nyní pouze čtyři procenta od historických maxim,“ upozorňuje a dodává, že setrvalý růst ceny nejvzácnějšího kovu je trendem, který lidstvo provází už tisíce let.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Komerční článek

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…