ZOO Liberec chystá pravidelné ukázky sokolnického výcviku

18.08.2017 19:16

V liberecké zoo připravujeme pro své návštěvníky další atraktivní novinku. Od úterý 22. 8. 2017 až do poloviny října se zájemci mohou těšit na pravidelné ukázky sokolnictví. Ty budou probíhat každé úterý a čtvrtek vždy od 14.00 a 16.00 na louce za hlavním vstupem do zoo.

ZOO Liberec chystá pravidelné ukázky sokolnického výcviku
Foto: zooliberec.cz
Popisek: Sokolník při výcviku výra

Zkušený sokolník, kterého mnozí znají z nedalekého hradu Grabštějn, představí svět dravých ptáků, mezi nimiž nebude chybět sokol, výr, poštolka či káně. Jaká ale bude konkrétní sestava dravců na jednotlivých ukázkách výcviku, bude vždy záležet na momentální kondici ochočených cvičenců.

Dnes už sokolnictví není chápáno pouze jako starověké umění lovu. Sokolníci se stále více věnují i ochraně ohrožených druhů a jsou nápomocní v celosvětovém zotavení populace ohroženého sokola stěhovavého. Podílí se i na mnoha dalších ochranářských projektech. „V ZOO Liberec chováme unikátní kolekci dravých ptáků a jsme zapojeni do dvou reintrodukčních programů - s orlosupem bradatým a orlem mořským. Odchovaná mláďata těchto druhů vypouštíme zpět do volné přírody. Tímto způsobem se nám podařilo reintrodukovat už více než patnáct dravců. I z tohoto důvodu věřím, že sokolnické ukázky budou nejenom atraktivním doplňkem návštěvy zoo, ale také poskytnou našim návštěvníkům spousty nových zajímavých informací ze života těchto unikátních tvorů“, dodává ředitel liberecké zoo, David Nejedlo.

Sokolnictví je dokonce deklarováno UNESCO jako světové kulturní dědictví. V nominační dokumentaci UNESCO se doslova uvádí: „Sokolnictví je jedním z nejstarších vztahů mezi člověkem a dravcem, které trvá více než 4000 let. Je to tradiční aktivita lovu pomocí cvičených dravých ptáků, v přirozeném stavu a prostředí. Jedná se o přirozenou aktivitu, protože sokol a jeho kořist se vyvíjeli společně po miliony let jejich vzájemné spoluexistence. Sokol je přizpůsoben k lovu kořisti a kořist vyvinula mnoho způsobů, jak mu uniknout. To vede k fascinujícímu pohledu do způsobu, jakým příroda funguje a představuje intelektuální výzvu pro sokolníka, jeho chápání i chování. K tomu si sokolník musí vytvořit silný vztah a prokázat umění empatie s dravcem. Sokolnictví je považováno za hluboce empatickou aktivitu a sokolníci chápou, že jejich dravci i lovené druhy zvěře musí být zachovány pro další staletí.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

16:05 Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

Od letošního jara, souběžně s otevřením nového Domu přírody Českého krasu, uvádějí Koněpruské jeskyn…