ZOO Zlín: Březí slonice Zola už přibrala 70 kilogramů

29.07.2017 13:28

Zcela podle plánu pokračuje březost slonice Zoly ze zlínské ZOO. Samice slona afrického přibrala 70 kilogramů. Do porodu se její váha zvedne minimálně o dva metráky. „Pokud vše dobře dopadne, dojde k porodu v červenci nebo srpnu příštího roku,“ prozradil Roman Horský, ředitel ZOO Zlín.

ZOO Zlín: Březí slonice Zola už přibrala 70 kilogramů
Foto: zoozlin.cz
Popisek: Sloni ve zlínské ZOO

O slonů afrických bývá kritická druhá polovina gravidity. A to tak výrazně, že k narození slůněte tohoto druhu v České republice ještě nedošlo. Doposud narozená slůňata byla od slonů indických. Zoo z Lešné má historickou šanci to změnit. „Lze si jen intenzívně přát, aby vše dobře dopadlo. Každé slůně přispívá k zachování tohoto ohroženého a zranitelného druhu, to především. Ale bylo by také skvělým dárkem pro návštěvníky naší zoologické zahrady,“ prohlásil primátor Miroslav Adámek.

Pro zdárný průběh březosti se dělá maximum. Zola i ostatní členky stáda, Kali a Ulu, jsou pod bedlivým dohledem. Třeba již několik měsíců mají změněný jídelníček, ze kterého zmizely potraviny bohaté na cukry – například mrkev a jablka - ve zvýšeném množství naopak dostávají vlákninu, především prostřednictvím větví vhodných stromů.

Zola je pečlivě připravovaná na porod i svou novou roli matky. Zvyká si na zvýšený zájem ošetřovatelů a odborníků, učí se novým věcem, třeba vážení, což je u obrovitých slonů věc poněkud komplikovaná. „Znát její aktuální váhu musíme. Je potřeba ohlídat, aby mělo slůně v době porodu kolem sto kilogramů, což je ideální hmotnost,“ vysvětlil Roman Horský.

Sloni jsou velmi inteligentní, kolektivní a až překvapivě citlivá zvířata. Pro zlínské stádo je první březost zásadní změnou a nikdy se nedá předem odhadnout, jak na ni budou jednotlivé samice reagovat. Zatím se však v jejich chování nic nemění. Potěšující je fakt, že Zola zůstává nadále nejklidnější slonicí. Stejná je i hierarchie ve stádu. Vůdčí pozici si zachovává nejstarší Kali, následovaná Zolou a Ulu. I to se však může v příštích měsících měnit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…