ZOO Zlín: Budoucnost, to jsou sloni a oblast Karibuni

10.11.2017 13:46

Budoucnost ZOO Zlín, to jsou sloni a oblast Karibuni. Plán na vybudování nejrozsáhlejšího projektu v historii zoo se začal rodit již před několika lety, kdy se podařilo většinou bezplatně získat nové pozemky pro rozšíření zahrady. Nyní udělala zoologická zahrada další krok k realizaci projektu Karibuni. Byl poklepán základní kámen výběhu B pro slony, který je součástí první etapy projektu.

ZOO Zlín: Budoucnost, to jsou sloni a oblast Karibuni
Foto: zoozlin.cz
Popisek: Sloni ve zlínské ZOO

Na nových pozemcích ve směru k obci Lukov tak byla zahájena výstavba prvního ze dvou výběhů pro slony v hodnotě kolem 24 milionů korun. Sloni jej budou moci využívat již v roce 2018, kdy ZOO Zlín očekává narození prvního mláděte slona afrického. „Je to skvělá zpráva a to hned z několika důvodů. Každé slůně přispívá k zachování tohoto ohroženého a zranitelného druhu, to především. Ale bylo by také skvělým dárkem pro návštěvníky naší zoologické zahrady. Lze si jen intenzívně přát, aby vše dobře dopadlo,“ prohlásil primátor Miroslav Adámek.

V roce 2018 na výstavbu prvního výběhu pro slony naváže chovné zařízení, které by mělo být dokončeno do roku 2020. „Společné vnitřní ustájení pro slony bude patřit mezi tři největší zařízení svého druhu v rámci světových zoo. Celková plocha vnitřního zařízení pro slony bude činit 3 600 metrů čtverečních,“ uvedl ředitel ZOO Zlín Roman Horský. Celý projekt Karibuni je rozdělen do tří samostatných etap. „Nejvýznamnější je vybudování výběhu pro slony. Díky němu mohou vůbec sloni zůstat ve zlínské zoo a mají šanci na přirozené rozmnožování,“ doplnil ředitel zoo.

Projekt Karibuni vznikne na ploše 21 hektarů. „Návštěvníky zavedeme do oblasti střední a západní Afriky a nabídneme jim mimo jiné zážitek z projížďky v loďkách a náklaďácích nebo z přespání v africkém kempu. Hlavní dominantou bude chovné zařízení pro slony. Oblast se stane domovem i dalších zástupců africké fauny, a to primátů, šelem, dravců, afrických kopytníků a hrochů,“ uvedl Roman Horský.

Na návštěvníky bude čekat zcela unikátní soubor přírodních expozic. Využití a zachování původního biotopu umožní návštěvníkovi ponořit se do prostředí zvířat, která zde budou prezentována ve velkých skupinách. Tento přístup zvyšuje nejen edukační hodnotu expozice, ale zlepšuje také pohodu zvířat chovaných v zoo (tzv. welfare). „Projekt Karibuni nám dává možnost posunout význam naší zoologické zahrady na úroveň nejlepších evropských zoologických zahrad,“ podotkl ředitel zoo. Významný bude také přínos pro cestovní ruch v regionu. ZOO Zlín poskytne návštěvníkům regionu zcela nové služby a jedinečné zážitky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…