ZP 211 ocenila výjimečné činy záchranářů

05.04.2018 9:56

Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra České republiky se letos, jako již tradičně, stala hlavním partnerem soutěže Zlatý záchranářský kříž. Tato soutěž vyvrcholila 29. března 2018 na Pražském hradě.

ZP 211 ocenila výjimečné činy záchranářů
Foto: ZP MV ČR
Popisek: ZP MV ČR

Posláním Zlatého záchranářského kříže je ocenit výjimečné, profesionálně zvládnuté zásahy hasičů, zdravotníků, vojáků, policistů a jiných složek integrovaného záchranného systému, dobrovolníků i profesionálů, neziskových organizací působících v oblasti záchranářství, stejně jako ocenit obětavé činy první pomoci laiků (dětí i dospělých) a podpořit význam záchranářské profese i stavovskou čest záchranářů všech oborů.

Při této příležitosti vítězové převzali ocenění za nejlepší záchranářské činy roku 2017 z rukou prezidenta republiky Miloše Zemana a mimo jiné i z rukou Jana Šrámka, ředitele Odboru právních agend ZP MV ČR. V letošním roce bylo předáno celkem 8 Zlatých záchranářských křížů, 4 čestná uznání a 3 speciální ceny.

Ředitel Jan Šrámek předával ocenění za vítězný čin v kategorii profesionál jednotlivec: Záchrana řidiče z hořícího auta - oceněný nprap. Petr Studený.

22. ledna 2017 jel nprap. Petr Studený jako obvykle do práce. Když se se svým vozem nacházel na silnici č. 379 před obcí Drnovice, již z dálky viděl neobvyklou záři. Po chvíli uviděl osobní automobil, který se následkem dopravní nehody nacházel v příkopu mimo vozovku a hořel.

Požár byl již rozšířen z motorové části do vnitřního prostoru vozidla. Vedle hořícího vozidla stál muž, který právě telefonoval a na dotaz potvrdil, že se uvnitř nachází osoba. Petr Studený se k vozidlu přiblížil, dveře nebylo možné otevřít, tak nezaváhal a zraněného muže vyprostil z vozidla skrze okénko u řidiče. Následně zraněného řidiče odtáhl cca 10 metrů od vozidla, kde ho zanechal v péči muže, který se nacházel u nehody již před jeho příjezdem. Pro silné podezření, že je uvnitř vozidla další osoba, se k vozidlu vrátil, provedl průzkum vnitřního prostoru a započal vozidlo hasit prostřednictvím vlastního hasicího přístroje. Hašení již bylo pro velkou intenzitu a rozsah požáru neúčinné. Zároveň v době, kdy se pokoušel požár lokalizovat, oznámil událost na tísňovou linku hasičů. Na místo se dostavila jednotka Hasičského záchranného sboru Územního odboru Vyškov a posádka Zdravotnické záchranné služby. Žádná další osoba na místě nehody nebyla již nalezena, požár byl zlikvidován a zraněného muže odvezla záchranná služba do nemocnice na ošetření. Tímto činem pan Petr Studený bezprostředně zachránil lidský život.

Záštitu nad letošním ročníkem Zlatého záchranářského kříže převzali prezident republiky Miloš Zeman, ministr vnitra Lubomír Metnar, ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, předseda vlády Andrej Babiš, generální ředitel HZS ČR genmjr. Ing. Drahoslav Ryba a policejní prezident genmjr. Mgr. Bc. Tomáš Tuhý.

Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra České republiky si velice cení těchto výjimečných činů - jak z řad profesionálů, tak i z řad laiků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

16:08 Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

V pátek 19. dubna 2024 se na území České republiky uskutečnila celoevropská dopravně bezpečnostní ak…