ZP MV ČR: Lékař na telefonu? Hit pojišťoven i pacientů

14.06.2018 8:05

Informace o lécích a jejich nežádoucích účincích, podrobné vysvětlení diagnóz a lékařských výsledků anebo typy očkování. Na většinu z těchto témat nezbývá v ordinaci lékaře čas.

ZP MV ČR: Lékař na telefonu? Hit pojišťoven i pacientů
Foto: ZP MV ČR
Popisek: ZP MV ČR

Zeptat se na ně a nechat si poradit ale mohou klienti zdravotní pojišťovny od jiného lékaře - Lékaře na telefonu. Jde o novou konzultační službu, kterou představila Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR (ZP MV ČR) ve spolupráci s Allianz Assistance.

Konzultace ano, léčení po telefonu ne

Lékař na telefonu je nová konzultační služba, kterou od začátku letošního roku provozuje Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR. Pro její pojištěnce je zdarma, 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. Technické řešení a obsluhu linky zajišťuje česká pobočka globální značky Allianz Assistance.

Před samotným spuštěním oslovila Allianz Assistance výzkumné agentury a nechala na vzorku 771 českých a slovenských respondentů prověřit atraktivitu asistenčních služeb. Finální výsledky potvrdily rostoucí zájem o medickou asistenci i poptávku po komunikaci s lékařem za využití moderních způsobů komunikace.

Češi: rekordmani v ordinacích

Podle nedávno zveřejněného žebříčku Deníku jsou Češi rekordmany v počtu návštěv lékaře za rok. Zatímco ve Švédsku průměrně vyrazí pacient k lékaři 3krát za rok, Češi se v ordinaci objeví průměrně dvanáctkrát.* Jakub Fiala, vedoucí Medické asistence Allianz Assistance,věří, že služba Lékař na telefonu může pomoci toto číslo snížit. „Mluvím o případech, kdy se pacient vydá do ordinace, aby se zeptal na obecné věci- vedlejší účinky léčiv, jejich dávkování nebo potřebuje vysvětlit laboratorní výsledky. Akutní problémy a zdraví ohrožující stavy ale řešit na dálku nelze,“ upřesňuje Fiala oblasti, se kterými je možné Lékaře na telefonu oslovit.

„Služba Lékař na telefonu plní dva hlavní cíle – poskytovat konzultace a šetřit čas. Akutní a život ohrožující stavy přísluší řešit Zdravotnické záchranné službě.“

Pro všechny věkové skupiny

Podle mluvčí ZP MV ČR Hany Kadečkové je Lékař na telefonu velmi prospěšnou službou a je o ni velký zájem napříč věkovými skupinami. Upozorňuje však, že služba je konzultační a v žádném případě nenahrazuje rychlou záchrannou pomoc. Velký zájem dokazují i čísla Allianz Assistance, která linku Lékař na telefonu pro ZP MV ČR provozuje.  Hned v prvním měsíci po spuštění evidovala asistenční centrála 319 příchozích hovorů.

Mezi časté dotazy patří podle lékařky Reginy Herčíkové ty, které se týkají horečnatých stavů dětí, problematiky očkování a reakcí na očkovací látky. Volají ale i starší pacienti, kteří potřebují poradit s dávkováním a interakcemi léků,  žádají  vysvětlení  odborných  lékařských termínů anebo interpretaci  výsledků vyšetření. Průměrná délka hovoru se pohybuje kolem 3 minut, výjimkou ale nejsou ani telefonáty, které končí rychleji a doporučením okamžitě zavolat rychlou záchrannou službu.

Volání krok za krokem

Jakmile klient ZP MV ČR vytočí linku 283 002 772(klient platí dle tarifu svého operátora), zvedne telefon koordinátor medické asistence. Ten má dva hlavní úkoly – zjistit, co bude chtít klient s lékařem konzultovat, a dohodnout čas zpětného volání. Ve smluvenou dobu potom koordinátor volá klientovi a propojí ho s lékařem. Aby byly hovory maximálně efektivní a přitom netrvaly desítky minut, stačí splnit jedinou podmínku: upřesnit koordinátorovi při prvním kontaktu, co konkrétně chci s lékařem konzultovat.

Všechny detaily tohoto hovoru putují rovnou k lékaři, který se na zvolenou oblast může připravit a dotaz klienta zodpovědět během pár minut.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…