ZP MV ČR za transplantace srdce v roce 2017 zaplatila téměř 18 milionů

10.10.2018 9:29

Ve světě se provádí kolem 5,5 tisíc transplantací srdce ročně, v České republice zhruba 60. Jde o náročnou operaci, která však v případě fatálního srdečního selhání představuje jedinou život zachraňující volbu.

ZP MV ČR za transplantace srdce v roce 2017 zaplatila téměř 18 milionů
Foto: ZP MV ČR
Popisek: ZP MV ČR

Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR (ZP 211) v roce 2017 uhradila transplantaci srdce jedenácti svým klientům, náklady na ně dosáhly téměř 18 milionů korun.

Nemocemi srdce trpí více než 261 tisíc klientů Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra ČR (ZP MV ČR), náklady na jejich léčbu v roce 2017 představovaly téměř 2,4 mld. korun. „Mezi nejčastější srdeční choroby, s nimiž se naši klienti léčí, patří hypertenze a ischemická choroba srdeční. Na léčbu obou těchto nemocí jsme v loňském roce vynaložili 2,4 mld. korun. Celkem 11 klientů pak muselo loni podstoupit transplantaci srdce, celkové náklady na ně činily téměř 18 milionů korun,“ upřesňuje Hana Kadečková, tisková mluvčí Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra ČR.

Existuje celá řada srdečních chorob, ovšem ne všechny musí nutně končit transplantací. Dvě nejčastější, které vedou k více než 90 % transplantací srdce, jsou ischemická choroba srdeční a onemocnění srdečního svalu, tzv. dilatační kardiomyopatie. U ischemické choroby srdeční se pacientovi zužují či ucpávají cévy, srdce pak nemá dostatek kyslíku a může být nezvratně poškozeno. V druhém případě dochází k oslabení srdečního svalu.

Transplantací získáte 10 let života navíc

Transplantace přichází na řadu ve chvíli, kdy už nemoc srdce nelze léčit léky nebo operativně. V tomto konečném stadiu srdečního selhání už je jedinou možností odstranění pacientova nemocného srdce a transplantace zdravého srdce od dárce. Zatímco úspěšnost prvních transplantací u nás nebyla vysoká, asi jen 7 % pacientů přežilo první kritický rok, dnes je to již 85 % úspěšně odoperovaných pacientů. V 80. letech k tomu významně přispěl lék cyklosporin A, který umožnil, aby pacient bez problémů přijal srdce dárce. Pacientům po transplantaci srdce se život prodloužil v průměru o dalších deset let.

Nepodceňujte rizikové faktory

Srdeční selhání se nejčastěji projevuje dušností, slabostí, únavou, bolestmi na hrudníku a zadržováním vody v těle s následnými otoky nohou. Riziko rozvoje nemocí srdce se zvyšuje řadou faktorů. Existují takové, které neovlivníme – věk, pohlaví či dědičné predispozice. S mnohými však můžeme bojovat. Jde o kouření, nadváhu, nadměrnou konzumaci alkoholu a nedostatek pravidelného pohybu. Hrozbu představuje i neléčení zdravotních problémů, jako je vysoký krevní tlak, cukrovka či vysoký cholesterol.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda schválila další podporu obnovitelných zdrojů a jmenování ředitele Vojenského zpravodajství

10:17 Úřad vlády: Vláda schválila další podporu obnovitelných zdrojů a jmenování ředitele Vojenského zpravodajství

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle …