ZZS: Záchranáři nejvíc ošetřovali úrazy od pyrotechniky

01.01.2016 20:41

Silvestrovská noc, kdy se všichni loučili s končícím rokem, opět prověřila připravenost dispečinku tísňové linky 155 a posádek Zdravotnické záchranné služby Středočeského kraje. Operační středisko bylo pro nejnáročnější směnu v roce posíleno o dva operátory.

ZZS: Záchranáři nejvíc ošetřovali úrazy od pyrotechniky
Foto: zzssk.cz
Popisek: Zdravotnická záchranná služba Středočeského kraje, ZZSSK

Záchranáři vyjížděli především k úrazům spojeným se zábavní pyrotechnikou nebo alkoholem a za noční silvestrovskou dvanáctihodinovou směnu se tak stalo 202krát (219 případů v roce 2014 a 185 případů v roce 2013).

Už zkraje večera se začaly množit výzvy, jež měly mnohé společné – popáleniny a poranění horních končetin a sluchu, způsobené neodbornou manipulací s petardami nejrůznějšího původu. Podomácku vyrobenými i těmi zakoupenými v obchodu. Během noci došlo tímto způsobem k poranění 12 osob. Dalšími pacienty byly osoby, které to při oslavách přehnaly s alkoholem, případně si při ztrátě koordinace a špatném odhadu situace způsobily různá zranění pádem, od střepů lahví a sklenic, atd. V několika případech alkohol nejen v krvi pacientů komplikoval samotné zásahy, kdy udílené „odborné“ rady od alkoholem posilněných svědků události končily třeba i verbálním napadením posádek.

Záchranáři pomohli na svět holčičce

Záchranáři byli také voláni k požáru v obci Třebotov, kterým bylo ohroženo 9 osob. Na místo byly vyslány tři posádky záchranářů. Zdravotníci pak ošetřili a do nemocnic přepravili dva pacienty – jednoho s řeznou ránou na ruce a druhého s popáleninou horní a dolní končetiny.V Mladé Boleslavi byli záchranáři vysláni k pádu muže z balkonu ve 4. patře. Pacient utrpěl vážná mnohočetná poranění a v rámci lékařské intenzivní péče byl připojen na umělou plicní ventilaci. Poté byl transportován do vinohradské nemocnice. Po pádu z 1. patra domu ve Stochově byla s poraněnou dolní končetinou a odřeninami zajištěna osoba, kterou pak záchranáři předali kolegům z kladenské nemocnice.

Pozitivní zprávou na konec je překotný porod, který v terénu odrodila posádka kostelecké rychlé zdravotnické pomoci. Záchranáři pomohli zhruba půlhodinu před půlnocí na svět holčičce. Její stav i stav maminky záchranáři zkontrolovali, obě ošetřili a poté transportovali na gynekologicko-porodnické oddělení kolínské nemocnice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo zahraničí: Noví čeští velvyslanci zamíří do Turecka a Švýcarska

16:08 Ministerstvo zahraničí: Noví čeští velvyslanci zamíří do Turecka a Švýcarska

V následujících měsících vyšle česká diplomacie nové velvyslance do Ankary a do Bernu.