Za uplynulý rok přijal CzechInvest 69 žádostí o investiční pobídky

02.02.2019 12:23

V roce 2018 CzechInvest přijal 69 žádostí o investiční pobídky. Jedná se o investiční záměry v souhrnné výši dosahující téměř 35 miliard korun, které by měly vytvořit 5 107 nových pracovních míst. Oproti roku 2017, ve kterém firmy podaly celkem 83 žádostí, se jedná o pokles.

Za uplynulý rok přijal CzechInvest 69 žádostí o investiční pobídky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vchod do Czechinvest

Přijaté žádosti v letech 2013 - 2018

O podporu svých investičních záměrů z velké části usilovaly české a zahraniční firmy, které již v Česku působí. V 11 případech se jednalo o zcela nové investice. Žádaly převážně velké podniky, 16 žádostí podaly podniky malé a střední. Nejvíce žádostí zaznamenal CzechInvest v květnu a v prosinci, v obou těchto měsících o finanční podporu žádalo 10 investorů.

Nejvíce investičních záměrů míří do Moravskoslezského (12) a do Ústeckého kraje (9), což v součtu představuje více než čtvrtinu všech projektů. Čtyři investiční záměry chtějí investoři realizovat ve zvýhodněných průmyslových zónách Most-Joseph a Ostrava-Mošnov, kde by díky investicím v souhrnné výši přes 1,7 miliardy korun mělo vzniknout 233 nových pracovních míst.

Z velké většiny žádají o podporu na své projekty firmy z oblasti zpracovatelského průmyslu, tradičně zejména kovodělného a kovozpracujícího, dále výroby dopravních prostředků, gumárenství a plastikářství. Vznik či rozvoj svého technologického centra, opravárenského centra či centra pro tvorbu softwaru chce investičními pobídkami podpořit 5 firem.

Rozhodnutí o tom, že v Česku budou moci do budoucna investiční pobídky čerpat, obdrželo v loňském roce 77 investičních záměrů, některé z nich podané v předcházejících letech. Jedná se o investiční záměry ve výši více než 43,6 miliard korun, které by měly vytvořit 4 746 nových pracovních míst. Na tyto záměry budou moci investoři od státu čerpat investiční pobídky v maximální výši 10,34 miliard korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

16:05 Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

Od letošního jara, souběžně s otevřením nového Domu přírody Českého krasu, uvádějí Koněpruské jeskyn…