Za uplynulý rok úřad práce na podporu zaměstnávání osob se zdravotním postižením poskytl 4,38 miliard korun

13.02.2016 15:29

Ke konci ledna 2016 evidoval Úřad práce ČR (ÚP ČR) 59 533 osob se zdravotním postižením (OZP), tedy 12,7 % z celkového počtu uchazečů. Na podporu jejich zaměstnávání poskytl během 12 měsíců loňského roku celkem 4,38 mld. Kč.

Za uplynulý rok úřad práce na podporu zaměstnávání osob se zdravotním postižením poskytl 4,38 miliard korun
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad práce

V České republice žije zhruba jeden milion lidí se zdravotním postižením. Ne každému z nich se ale podaří najít vhodnou práci. Kvůli zažitým stereotypům a předsudkům řada těch, kteří už nějakou diagnózu mají, ji raději vůbec nepřiznají. V opačném případě se totiž znatelně snižuje jejich šance na získání práce. I proto se stát snaží zaměstnavatele motivovat. Například prostřednictvím příspěvků, které poskytuje Úřad práce ČR, a to na vytvoření chráněného pracovního místa (CHPM) a následně také na úhradu nákladů spojených s jeho provozem.

„V zaměstnávání osob se zdravotním postižením bychom si měli vzít příklad z praxe ve vyspělých státech. Tito lidé rozhodně nemusí být pro firmy přítěží, ale naopak přínosem,“ upozorňuje generální ředitelka ÚP ČR Kateřina Sadílková.

„Často stačí jen vhodně upravit pracovní prostředí, zařazení nebo pracovní dobu a zaměstnavatelé tak mohou získat spolehlivého zaměstnance, jehož pracovní výkon bude srovnatelný s tím, jaký odvádí jeho „zdravý“ kolega,“ doplňuje ředitel Odboru zaměstnanosti Generální ředitelství ÚP ČR Jan Karmazín.

Příspěvek na zřízení CHPM
Je určen na pořízení potřebného vybavení zřizovaného pracovního místa. Podmínkou je, že takové místo musí být obsazeno minimálně tři roky. Příspěvek, jde-li o osobu zdravotně znevýhodněnou či o osobu v 1. nebo 2. stupni invalidity, může ÚP ČR poskytovat maximálně ve výši 8násobku (207 224 Kč) a v případě osoby s těžším zdravotním postižením, tj. osoby invalidní ve 3. stupni, maximálně ve výši 12násobku (310 836 Kč) průměrné mzdy v národním hospodářství za 1. až 3. čtvrtletí předchozího kalendářního roku. Jestliže zaměstnavatel zřizuje 10 a více chráněných pracovních míst, pak může maximální výše příspěvku na zřízení jednoho chráněného pracovního místa činit 10násobek (259 030 Kč) a v případě pracovního místa zřízeného pro osobu s těžším zdravotním postižením 14násobek (362 642 Kč) uvedené průměrné mzdy. Při rozhodování o přiznání příspěvků na vytvoření CHPM bere ÚP ČR v potaz celkovou situaci na trhu práce v daném regionu. Celková částka, kterou ÚP ČR vyplatil od ledna do prosince 2015 v rámci této agendy, činila 53 184 293 Kč (v roce 2014 to bylo za stejné období 81 855 529 Kč).

Příspěvek na částečnou úhradu provozních nákladů CHPM
ÚP ČR může na chráněné pracovní místo poskytnout zaměstnavateli nebo živnostníkovi se zdravotním postižením i příspěvek na částečnou úhradu provozních nákladů CHPM. Roční výše příspěvku činí nejvýše 48 tis. Kč. Během 12 měsíců loňského roku vyplatil Úřad práce ČR zaměstnavatelům touto cestou celkem 3 090 941 Kč (v roce 2014 pak 3 714 570 Kč).

Příspěvek na podporu zaměstnávání OZP a OZZ na CHPM
Jestliže zaměstnavatel zaměstnává více než 50 % osob se zdravotním postižením z celkového počtu zaměstnanců, a zároveň splňuje podmínku, že tito zaměstnanci pracují na chráněných pracovních místech, může si požádat o refundaci 75 % skutečně vynaložených nákladů na jejich mzdy nebo platy, včetně pojistného na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti a pojistného na veřejné zdravotní pojištění. 
Zaměstnavatelé zaměstnávající v pracovním poměru více než 50 % osob se zdravotním postižením z celkového počtu zaměstnanců na chráněných pracovních místech mohou požádat o poskytnutí příspěvku i na podporu zaměstnávání osob zdravotně znevýhodněných (OZZ). 
Maximální výše příspěvku na zaměstnance, který je osobou zdravotně znevýhodněnou, činí 5 000 Kč měsíčně. Na zaměstnance, který je uznán v 1. – 3. stupni invalidity, může ÚP ČR poskytovat příspěvek až do výše 8 000 Kč měsíčně. Zaměstnavatel může uplatnit nárok na zvýšení příspěvku, nejvíce však o 1 000 Kč měsíčně, jde-li o osobu zdravotně znevýhodněnou, nebo o 2 000 Kč měsíčně, jde-li o osobu v 1. – 3. stupni invalidity. Když zaměstnavatel splní veškeré zákonem stanovené podmínky, je tento příspěvek nárokový. Od ledna do prosince 2015 poskytl stát zaměstnavatelům v rámci této agendy 4 320 059 422 Kč (ve stejném období 2014 to bylo 4 018 724 214 Kč). 

Sleva na dani
Pokud firma zaměstnává osoby se zdravotním postižením, může také uplatnit slevu na dani. V případě každého pracovníka s 1. nebo 2. stupněm invalidity činí sleva na dani 18 tis. Kč, v případě zaměstnance ve 3. stupni invalidity pak 60 tis. Kč ročně. 

Ke konci ledna 2016 ÚP ČR finančně podpořil v rámci chráněných pracovních míst 1 753 OZP (z toho jich 47 vykonává samostatně výdělečnou činnost). Nejčastěji se jednalo o pozice určené výrobním, montážním a pomocným dělníkům, obslužným pracovníkům výrobních linek, řemeslníkům, v osobních a úklidových službách, administrativě, prodeji a ostraze, skladníkům, operátorům call centra apod. Celkem 82 uchazečům přispěl ÚP ČR na provoz CHPM.

Z celkového počtu volných pracovních míst, která v lednu zaměstnavatelé prostřednictvím ÚP ČR nabízeli, jich bylo 10 355 vhodných pro osoby se zdravotním postižením.

„Jde o vůbec nejvyšší počet pozic určených OZP od počátku sledování, tedy od roku 2010. Tehdy v lednu jich ÚP ČR evidoval 1 850. I tento vývoj potvrzuje dobrou kondici české ekonomiky a navíc fakt, že se firmy v ČR rozhodly vydat cestou společenské odpovědnosti,“ uzavírá Kateřina Sadílková. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…