Začal další ročník darování krve s Vězeňskou službou ČR

02.10.2023 18:17 | Tisková zpráva

Vězeňská služba ČR zahájila dnes v Ústřední vojenské nemocnici další, již čtvrtý ročník společného darování krve. Zúčastnilo se ho na šest desítek dobrovolných dárců z vazebních věznic Praha Pankrác a Praha Ruzyně, z věznic Jiřice, Vinařice a Oráčov, z generálního ředitelství sboru a z ministerstva spravedlnosti.

Začal další ročník darování krve s Vězeňskou službou ČR
Foto: vscr.cz
Popisek: Vězeňská služba ČR - logo

Další dárci přišli darovat také do Nemocnice Louny, jelikož tamní odběrové místo spadá pod ÚVN. Krev přišel dnes darovat i generální ředitel vězeňské služby Simon Michalidis.

Celkem je v letošním roce naplánováno 20 odběrových míst po celém Česku. Po dnešním zahájení v Ústřední vojenské nemocnici a v Nemocnici Louny bude následovat dalších 18 nemocnic, a to v Hradci Králové, Liberci, Sokolově, Českých Budějovicích, Karviné, Ostravě, Příbrami, Břeclavi, Plzni, Trutnově, Čáslavi, České Lípě, Chomutově, Pardubicích, Ústí nad Labem, Olomouci, Karlových Varech a 1. listopadu v Brně. První ročník tradiční podzimní se uskutečnil v roce 2020.  Hlavním záměrem projektu je plošně pomoci s aktuálním nedostatkem krevních zásob v České republice. Dárců krve dlouhodobě ubývá a potřeba léčby transfuzními přípravky neklesá. Z tohoto důvodu se Vězeňská služba ČR rozhodla v rámci společenské odpovědnosti pomoci. V České republice aktuálně chybí až 200 tisíc dárců krve.

Projekt společného darování krve napříč republikou se uskuteční během jednoho měsíce. Jedná se o celodenní služební akci, do které jsou zapojeny všechny organizační jednotky Vězeňské služby ČR a Ministerstvo spravedlnosti ČR. Darovat krev mohou prvodárci i registrovaní dárci. V předchozích letech se darování krve s vězeňskou službou setkalo s velmi kladným ohlasem. Zapojilo se do něj 400 dárců a během deseti týdnů darovali odhadem 160 litrů krve. Veškeré nemocnice, ve kterých se odběry uskutečnily, tuto spolupráci uvítaly. Přišlo mnoho prvodárců a nemocnice tak mohou lépe aktivně rozšiřovat svoji dárcovskou základnu, z prvodárců se zpravidla stanou pravidelní dárci.

S rozvojem léčebných metod roste stále více i potřeba krve získané od dárců. V průměru dostane každý občan za svůj život pětkrát krevní transfuzi a čtrnáctkrát lék vyrobený z krve. Každé tři vteřiny někdo potřebuje krev dárce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

16:13 Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

V sobotu 27. dubna vyjely vybrané turistické autobusové a vlakové linky Veřejné dopravy Královéhrade…