Záchranáři armádní Letecké záchranné služby Bechyně pomohli turistce v nepřístupném terénu

08.07.2017 8:20

Jen pár dní po prezentaci schopností vrtulníku W-3A Sokol a osádek Letecké záchranné služby Armády ČR k zásahu v nepřístupném terénu byla tato schopnost využita naostro. Včera se tým vojenských záchranářů podílel na záchraně turistky u obce Dlouhý Bor na Šumavě.

Záchranáři armádní Letecké záchranné služby Bechyně pomohli turistce v nepřístupném terénu
Foto: letecká záchranná služba
Popisek: letecká záchranná služba

„Ve čtvrtek 6. července 2017 se náhle během výletu po žluté turistické stezce u Soutěsky lapků objevily u jednatřicetileté turistky z Prahy prudké bolesti zad s propagací do levé dolní končetiny, které omezily jakkoli její další pohyb,“ popisuje nastalou situaci náčelník Odboru letecké záchranné služby a urgentní medicíny plukovník Zdeněk Pašek a dodává: „Po přijetí výzvy na tísňovou linku 155, proto operátor okamžitě kontaktoval Leteckou záchrannou službu Bechyně s požadavkem na zásah v nepřístupném terénu.“

Po příletu do prostoru zásahu a rekognoskaci situace z paluby vrtulníku na místě vycvičený vojenský záchranář slanil k pacientce, kterou poté zajistil pro vyzdvižení a následný transport v podvěsu pod vrtulníkem na blízkou louku, kde bylo možné přistání. Po rychlém lékařském vyšetření pak byla pacientka letecky transportována na neurologické oddělení nemocnice České Budějovice.

„Díky výborné spolupráci operátora Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje, Horské služby a posádky Letecké záchranné služby AČR se podařilo pacientku předat na specializované pracoviště během pouhé jedné hodiny,“ uzavírá plukovník Pašek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

7:02 ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

Česká obchodní inspekce zjistila, že na tuzemském trhu je v nabídce výrobek, který představuje vážné…