Zahájené revitalizace v Povodí Odry

04.06.2014 12:05

Investiční odbor státního podniku Povodí Odry letos zahájil realizaci dvou staveb. Ty spočívají v revitalizaci toků Prudník a Odra. Revitalizace jsou zahrnuty do Plánu oblasti povodí Odry – opatření k dosažení cílů ochrany vod jako složky životního prostředí pomocí revitalizace toku a odstranění migračních překážek. Projekty jsou spolufinancovány v rámci Operačního programu Životní prostředí z prostředků Státního fondu životního prostředí České republiky.

Zahájené revitalizace v Povodí Odry
Foto: Povodí Odry
Popisek: Povodí Odry

Revitalizace Prudník, km 0,000–2,000

Předmětem stavby je revitalizace toku Prudník v k. ú. Osoblaha, Studnice u Osoblahy a Slezské Pavlovice. „V rámci realizace akce provádíme inicializaci koryta formou výhonů, které směřují proudnici do nátrží, vyčištění a propojení odstavených slepých ramen, biotechnickou sanaci nátrže u mostu – srubovou stěnu, hluboké a mělké tůně a výsadbu břehového porostu,“ vysvětluje investiční ředitel Povodí Odry Miroslav Janoviak a dodává: „Cílem projektu je, aby se navržené úpravy staly přínosem pro lokální biocentrum a vytvořily příznivé podmínky pro rozvoj vegetace, hnízdění ptáků, zlepšení mikroklimatu a revitalizaci krajiny.“

Realizace stavebních prací byla zahájena v únoru 2014 a bude ukončena v květnu 2015. Celkové náklady na stavební práce činí 2 153 568,16 Kč bez DPH.   

Odra, revitalizace toku km 74,300–75,600, Mankovice – Jeseník

Předmětem stavby je revitalizace vodního toku Odra v k. ú. Mankovice a Jeseník nad Odrou. „Cílem této revitalizace je podpora zahájení korytotvorných procesů v rámci cílené eroze břehů, a tím pozvolné vytváření meandrů toku. Tento vývoj přitom bude probíhat v řádech několika desetiletí. Nový předpokládaný stav a vývoj toku a jeho okolí bude působit příznivě pro rozvoj vegetace, hnízdění ptáků a revitalizaci krajiny. V rámci stavby jsme již provedli kácení stromů, a to zejména v místech určených pro cílenou erozi břehů, odstranili jsme opevnění patky z lomového kamene a vystavěli 12 usměrňovačů proudu vetknutých do břehu. Ty jsou tvořeny z kmenů pokácených stromů, přičemž horní část usměrňovačů je tvořena vykácenými vrbami doplněnými vrbovými proutky. Předpokládáme přitom, že toto vrbové dřevo zakoření a stane se živou částí usměrňovače,“ upřesňuje Janoviak. V lokalitách předpokládaného vytváření meandrů je navržena náhradní výsadba několika stovek stromů a keřů. Součástí stavby je také osazení vodočetné latě na jezu Jeseník nad Odrou.

Realizace stavebních prací byla zahájena v únoru 2014. V současné době je stavební část dokončena a do konce listopadu 2014 bude provedena výsadba stromů a keřů.

Celkové náklady na stavební práce činí 2 017 558 Kč bez DPH.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…