Zahrady pod Pražským hradem přestanou chátrat, NPÚ připravuje obnovu

23.05.2016 8:39

Komplex pěti zahrad pod Pražským Hradem, jediný památkový objekt na území Prahy ve správě Národního památkového ústavu, chátrá. Mohou za to špatné technologie 90. let i dávné chyby instituce. Teď však NPÚ činí rázné kroky k zlepšení situace – po zahradnické revitalizaci připravuje stavební obnovu. O příspěvek na ni žádá ministerstvo kultury.

Zahrady pod Pražským hradem přestanou chátrat, NPÚ připravuje obnovu
Foto: red
Popisek: Národní památkový ústav

Soubor pěti palácových zahrad – Ledeburské, Malé a Velké Pálffyovské, Kolovratské a Malé Fürstenberské – mezi Valdštejnskou ulicí a jižními terasami Pražského hradu je ze stavebního hlediska v havarijním stavu. Konstrukce zahrad, které vznikly v 18. století, jsou velmi namáhány výraznými výkyvy teplot danými polohou na jižním svahu. Především omítky a koruny zdiva vyžadují soustavnou intenzivní údržbu a každá dvě desetiletí komplexní obnovu - v minulosti stejně jako dnes.

Poslední celková obnova areálu probíhala ve dvou etapách; v první polovině 90. letech 20. století byly obnoveny zahrady Ledeburská a Malá Pálffyovská, mezi lety 1996 a 2000 pak zbývající části areálu. Při obnově byly použity v té době nové, technology doporučované materiály, které se v náročném prostředí zahrad neosvědčily a mají podíl na dnešním špatném stavebně-technickém stavu zahrad. Větší podíl však dnešní vedení NPÚ přičítá zanedbané údržbě v období po roce 2004, kdy byly zahrady pronajaty soukromému nájemci, který neplnil smluvní závazky. Problematický pronájem a jeho výpověď se staly předmětem dlouhých soudních sporů iniciovaných pronajímatelem, takže Národní památkový ústav převzal provozování Zahrad pod Pražským hradem až v listopadu 2010; dnes je správa a provoz zahrad v kompetenci NPÚ, územní památkové správy v Praze.

Kompletní stavební obnova areálu zahrad je v současnosti pro NPÚ prioritou. Od roku 2010 bylo do běžné údržby areálu investováno přibližně 4,9 milionu Kč (z toho 1,7 milionu na stavební údržbu a 3,2 milionu na údržbu zahradnickou), prostředky na intenzivnější stavební činnost NPÚ z vlastního rozpočtu poskytnout nemůže. V posledních letech probíhá příprava komplexní památkové obnovy této významné národní kulturní památky. V současnosti je téměř dokončena příprava první etapy obnovy areálu (pro zahrady Ledeburskou, Malou Pálffyovskou a parter Velké Pálffyovské); je zpracována projektová dokumentace, k níž NPÚ obdržel územní souhlas a souhlas s provedením ohlášeného stavebního záměru od úřadu městské části Praha 1. V červenci by měla být zpracována prováděcí dokumentace a v návaznosti na to bude v druhé polovině léta zpracován investiční záměr, podklad pro získání finančního příspěvku (SMVS) od Ministerstva kultury ČR.

Pokud NPÚ získá finanční příspěvek a výběrové řízení na dodavatele proběhne hladce, mohla by první etapa stavby začít ve druhé polovině roku 2017. V průběhu stavby, která je kvůli složité organizaci stavby a dopravy materiálu ve svažitém a zároveň památkově chráněném prostředí rozplánována na dva roky, bude připravena druhá etapa obnovy areálu, která by v ideálním případě mohla začít v roce 2019.

Díky rozdělení obnovy do dvou etap bude možné zachovat v zahradách návštěvnický provoz – uzavřeny budou pouze ty části, kde to bude kvůli průběhu prací nezbytné.

Zahrady pod Pražským hradem jsou ovšem návštěvníkům otevřeny navzdory špatnému technickému stavu. Neuspokojivý stavebně-technický stav zahrad nemá negativní dopady na současný návštěvnický provoz. Zahrady jsou otevřeny od dubna do října, od května do září denně od 10 do 19 hodin, v dubnu a v říjnu od 10 do 18 hodin. Vedle běžné prohlídky bez průvodce pořádá správa objektu řadu kulturních, osvětových a zážitkových akcí, které návštěvníkům „tichého místa v srdci Prahy“ umožňují načerpat pozitivní energii, prožít neopakovatelné chvíle v romantickém prostředí a vychutnat si kouzelné pražské panorama. Při speciálních akcích (seznam vybraných naleznete v příloze TZ) jsou zahrady otevřeny déle a osvětleny lampami, loučemi a svíčkami. Od června by měla být otevřena letní kavárna na Kolovratském nádvoří – veřejná soutěž na její provozování právě probíhá.

Správa památky nerezignovala ani na další významnou složku činnosti správce zahrad a soustřeďuje se na zlepšení kondice rostlinné složky. Zajišťuje zvýšenou péči o parterové trávníky, ruční stříhání živých plotů včetně liniových lemů z rostlin, zmlazování růží zpětnými řezy, stažení řezem u liniové výsadby stromů a samozřejmě zahradu chrání proti biotickým škůdcům. Na tuto sezonu je také plánována obměna květinových nádob, vylepšení závlahového systému a dosadba chybějících rostlin. Díky tomu jsou Zahrady pod Pražským hradem přes značnou „patinu“ i dnes krásné a zvou k návštěvě.

Seznam kulturních akcí v Zahradách pod Pražským hradem v roce 2016

  • Evropský den parků: 23.–24. 5.
  • Den otevírání studánek: sobota, neděle 28.–29. 5.
  • Mezinárodní den dětí: středa  1. 6.
  • Vítání letních prázdnin: 1.–3. 7.
  • Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje: úterý 5. 7.
  • Den upálení mistra Jana Husa: středa 6. 7.
  • Evropská noc pro netopýry: sobota, neděle 27.–28. 8.
  • Den otevřených dveří památek v ČR: 7. –11. 9.
  • Den české státnosti: čtvrtek 28. 9.
  • Mezinárodní den seniorů: sobota 1. 10.
  • Víkend jablek v zahradách: 1.– 2.10.
  • Mezinárodní den úsměvu :středa  5. 10.
  • Vinobraní na zahradách 7.–9. 10
  • Podzim v Zahradách pod Pražským hradem: 14.–16. 10.
  • Podzimní prázdniny v zahradách: 24. až 30. 10
  • Dušičky pod Pražským hradem: 1.–2. 11.

Zahrady pod Pražským hradem připravují také víkendy komentovaných prohlídek, během nichž si návštěvníci nejen vychutnají překrásné prostředí všech pěti zahrad s výhledem na pražské panorama, ale poznají také jejich zvláštní historii. Komentované prohlídky budou začínat na Kolovratském nádvoří (vstup z Valdštejnské ulice).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

7:23 APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

Evropský týden očkování, European Immunization Week (EIW), který letos připadá na období 21.–27. dub…