Zahubí olympijské hry sněžné levharty v Kazachstánu? Olympijský výbor mlčí

29.06.2015 12:03

Ani po více než devadesáti dnech se Mezinárodní olympijský výbor nevyjádřil, zda při volbě místa konání Zimních olympijských her v roce 2022 obětuje kazachstánský domov sněžných levhartů. Arnika olympijský výbor o ohrožení posledních asi dvou set irbisů informovala a žádala vyjádření, jestli se při místa pro ZOH bude řídit Olympijskou chartou, která myslí i na ochranu životního prostředí. V místech nedaleko Almaty, jediném místě výskytu irbisů v Kazachstánu, hrozí megalomanská výstavba právě kvůli zimním hrám. Podobné jednoúčelové projekty jinde, například v ruském Soči, prokázaly jejich nulovou životaschopnost.

Zahubí olympijské hry sněžné levharty v Kazachstánu? Olympijský výbor mlčí
Foto: Svetozár Plesnik
Popisek: Ministerstvo zahraničních věcí v Kazachstánu

„Rádi bychom vyzvali všechny, komu není příroda lhostejná, abyste nám pomohli zachránit domov ohrožených irbisů. Na naše výzvy prezident MOV Thomas Bach nereaguje, napište mu, prosím, také svůj názor na email thomasbach@olympic.org,“ vyzval vedoucí Centra pro podporu občanů Martin Skalský z Arniky. Napsat lze přímo ze stránky http://zachranme-irbise.cz

Pro ulehčení situace lidem, kteří nevládnou angličtinou, Arnika navrhuje následující text e-mailu, který si lidé samozřejmě mohou upravit:

Dear Mr. Bach, 
Please, do not allow the destruction of the Ile-Alatau National Park in Kazakhstan for the sake of the Winter Olympic Games in 2022. A preferable option would be to expand the existing ski resorts in the vicinity of Almaty. Let the critically endangered snow leopards and other rare species live in peace!
Please, respect the natural heritage and biodiversity.
We rely on you. 
Sincerely (podpis)

„Záchranu irbise před časem podpořil Český olympijský výbor prostřednictvím dopisu jeho předsedy Jiřího Kejvala. Konání Zimních olympijských her 2022 v Kazachstánu a likvidace domova jedné z nejohroženějších šelem je však stále reálné. Proto Arnika oslovila Mezinárodní olympijský výbor oficiálním dopisem a několika emaily s žádostí o jeho stanovisko. Po více než devadesáti dnech jsme stále nedostali sebemenší reakci,“ komentoval situaci mluvčí Arniky Vratislav Vozník.

Oficiální dopis s žádostí o stanovisko zástupci Arniky odeslali 19. března 2015, potom následovaly i emailové výzvy. Nikdo z MOV však dosud nebyl schopný odpovědět, zda se MOV postaví na stranu vzácných levhartů a odmítne konání olympiády v místě, kde by výstavba budov a infrastruktury zdevastovala křehkou horskou přírodu.

Výstavba megalomanského sportovního by znamenala vyhubení ohroženého levharta sněžného na území Kazachstánu, zásah do tamního národního parku a zničení panenské přírody. Při prosazování záměru místní úřady porušují lidská práva, čímž se již řadu měsíců zabývá Výbor pro dodržování mezinárodní takzvané Aarhuské úmluvy, kterou Kazachstán podepsal.

Kazachstán je jednou ze dvou zemí, ze kterých 31. července 2015 vybere Mezinárodní olympijský výbor pořadatelskou zemi čtyřiadvacátých zimních olympijských her. Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval v oficiálním dopisu Arniku ubezpečil, že bude v každém případě ctít principy harmonického rozvoje lidstva i životního prostředí, k čemuž je vázán Olympijskou chartou. Více na http://arnika.org/zachranu-snezneho-levharta-podporil-cesky-olympijsky-vybor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Kandidátní listiny pro volby do Evropského parlamentu

10:17 Český statistický úřad: Kandidátní listiny pro volby do Evropského parlamentu

Český statistický úřad zveřejnil seznam kandidátů pro volby do Evropského parlamentu. Volby se na úz…