Zákon o střetu zájmů se pro komunální politiky změní. Řada údajů však bude nadále anonymně dostupná

29.05.2018 20:23

Poslanecká sněmovna dnes nepodpořila senátní návrh zmírnění pravidel střetu zájmů pro komunální politiky.

Zákon o střetu zájmů se pro komunální politiky změní. Řada údajů však bude nadále anonymně dostupná
Foto: SMS ČR
Popisek: SMS ČR

Schválená novela, předložená poslankyní Věrou Kovářovou, nově stanovuje, že své majetkové poměry budou komunální politici nadále uvádět, podstatná část z nich nebude veřejně přístupná. Některé údaje však budou nadále anonymně dostupné zveřejněním na portálu ministerstva spravedlnosti. Tento nedostatek odstraňovala senátní verze zákona, kterou však poslanci těsně neschválili.

Poslanci bohužel nepodpořili zásadní požadavek Sdružení místních samospráv ČR a Spolku pro obnovu venkova ČR, aby žádné údaje nebyly anonymně komukoli přístupné z oznámení, která musí starostové, místostarostové, radní a další komunální politici podávat. „Naše organizace nemohla souhlasit s takovouto podobou zákona o střetu zájmů, kterou dojednal Svaz měst a obcí ČR s poslanci. Problémem je, že především uvolnění starostové budou nadále muset zveřejňovat svá oznámení o příjmech nebo cenných papírů, neuvolnění funkcionáři například vlastnictví cenných papírů. SMS ČR bude nadále usilovat o změnu, aby soukromí komunálních politiků bylo více chráněno, a také požádá senátory, aby nevyhovujíí nová pravidla napadli opět u Ústavního soudu,“ sdělil ke schválené novele předseda SMS ČR a europoslanec Stanislav Polčák.

Členka předsednictva SMS ČR a předkladatelka novely zákona o střetu zájmu, poslankyně Věra Kovářová uvádí, že podanou novelou sledovala především nalezení vyváženější úpravy mezi zájmem o transparentnost volených představitelů obcí a měst a legitimním zájmem na ochranu jejich soukromí. „Každý má právo na ochranu svého soukromí, ale zároveň pokud se objeví pochybnosti, že majetek komunálního politika nesedí, mají mít státní orgány takové údaje k dispozici. Například údaje o movitých věcech či závazcích budou zcela neveřejná. Že však některé údaje nadále bude ministerstvo spravedlnosti zveřejňovat, je nerozumné. Můj původní návrh, který zakazoval anonymní prohlížení podaných oznámeních, však nešťastně změnila dohoda Svazu měst a obcí s tzv. Rekonstrukcí státu a bohužel se nenašlo dost poslanců, kteří by podpořili senátní rozumnou verzi,“ dodává poslankyně Věra Kovářová.

SMS ČR děkuje všem poslancům, kteří si přáli návrat rozumu do pravidel střetu zájmů, jmenovitě výslovně Patriku Nacherovi, Marku Výbornému, také SPOV ČR, jeho předsedkyni Veronice Vrecionové, starostovi Petru Helekalovi a samozřejmě všem starostům, kteří petici SMS ČR za návrat rozumu do zákona o střetu zájmů podpořili svým jménem (seznam zde). SMS ČR bude nadále usilovat o vyváženější zákon o střetu zájmů, který bude respektovat právo na soukromí, ať už u Ústavního soudu anebo cestou další novely zákona.

O Sdružení místních samospráv ČR

Sdružení místních samospráv ČR je nevládní apolitická organizace s celostátní působností, která sdružuje a hájí zájmy obcí a měst v ČR. Ze širokého spektra aktivit ve prospěch samospráv lze zmínit především prosazování spravedlivého dělení daňových výnosů mezi obce a města v ČR (rozpočtové určení daní). Agenda SMS ČR dnes zahrnuje připomínkování nejrůznějších legislativních návrhů, prezentaci a prosazování potřeb menších obcí a měst, hájení zájmů venkova a jeho obyvatel a spolupráci v boji proti korupci ve veřejné správě. SMS ČR je silným partnerem vlády, parlamentu i krajů v ČR. Sdružuje 1700 obcí a měst v ČR. 

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

LIBERTY Ostrava: Restrukturalizační plán byl schválen valnou většinou věřitelů

11:08 LIBERTY Ostrava: Restrukturalizační plán byl schválen valnou většinou věřitelů

Věřitelé společnosti LIBERTY Ostrava schválili restrukturalizační plán, pro který hlasovalo více než…