Zákon o zadávání veřejných zakázek jde znovu na vládu

05.10.2015 10:55

Karla Šlechtová na dnešním jednání vlády předloží návrh zákona o zadávání veřejných zakázek. Při vládním projednávání návrhu minulou středu proběhla široká debata zejména o přetrvávajících rozporech. Ministerstvo pro místní rozvoj z původních více než 1400 potenciálních rozporů drtivou většinu vyřešilo. Vládě tak byl minulý týden předložen návrh původně se 60 rozpory, z nichž ještě polovina byla odstraněna během dalšího vyjednávání. Vláda projednávání nakonec přerušila s tím, že poskytne Ministerstvu pro místní rozvoj ještě trochu času na pokus o dořešení zbylých rozporů. Drtivou většinu se jich podařilo vyřešit na pátečním setkání ministrů, které iniciovala ministryně Šlechtová.

Zákon o zadávání veřejných zakázek jde znovu na vládu
Foto: mmr.cz
Popisek: Ministerstvo pro místní rozvoj ČR

„Z třiceti rozporů jsme vyřešili téměř všechny rozpory, které byly vzneseny ze strany členů vlády nebo ÚOHS. Fakticky nám zbývají čtyři rozpory, o kterých by měla diskutovat vláda,“  uvedla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová.

Nový zákon o zadávání veřejných zakázek je potřeba také v souvislosti s přijetím tří evropských směrnic regulujících oblast veřejného zadávání. Jejich obsah je nezbytné transponovat do vnitrostátního právního řádu do dubna 2016.

Novým zákonem se také změní některé jiné zákony. V návrhu se stanoví, že dosavadní zákon o veřejných zakázkách a koncesní zákon se zrušují. Jelikož na tyto zákony jsou navázány další právní předpisy, je nezbytné provést i úpravy těchto souvisejících předpisů. Ukázalo se žádoucím promítnout tyto změny i v zákonech, které sice oblast veřejného zadávání přímo neupravují, ale danou specifickou terminologii používají nebo na zákon o veřejných zakázkách odkazují. Jedná se například o zákon o rozpočtových pravidlech, o majetku České republiky a jejím vystupování v právních vztazích, o podpoře výzkumu, experimentálního vývoje a inovací, o veřejných službách v přepravě cestujících a o trestní odpovědnosti právnických osob.

Přínosy a základní principy zákona a o zadávání veřejné zakázky najdete v dřívější tiskové zprávě.

Nad tezemi návrhu i nad vlastním textem proběhla velmi široká diskuse. Na formulování požadavků k zákonu se podíleli zástupci zadavatelů, dodavatelů, neziskových organizací, profesních svazů, ale i zástupci poslaneckých a senátorských klubů napříč celým politickým spektrem.

Časté dotazy a odpovědi k novému zákonu o zadávání veřejných zakázek naleznete zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

7:23 APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

Evropský týden očkování, European Immunization Week (EIW), který letos připadá na období 21.–27. dub…