Zákonodárci českého a slovenského parlamentu si společně připomněli Den Jeruzaléma

31.05.2022 12:48 | Tisková zpráva

Akce, kterou uspořádala Meziparlamentní skupina přátel ČR - Izrael společně s Parlamentní skupinou spojenců Izraele, se uskutečnila 30. května 2022 v prostorách Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR v Praze za účasti zástupců obou parlamentů České republiky a Slovenska. Den po 55. výročí sjednocení Jeruzaléma se konala tato událost i za účasti významných hostů.

Zákonodárci českého a slovenského parlamentu si společně připomněli Den Jeruzaléma
Foto: Jan Rychetský
Popisek: U Zdi nářků v Jeruzalémě

Jednání řídil místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Bartošek, který je zároveň předsedou Meziparlamentní skupiny přátel Česká republika - Izrael, čítající 74 členů, což jí činí největší skupinou přátel ve Sněmovně. Zabýval se posílením klíčových činností české diplomatické mise v Jeruzalémě.

Na jednání vystoupila Její Excelence Anna Azari, velvyslankyně Izraele v České republice. Ve svém vystoupení v češtině uvedla: "Jsem ráda, že se k naší oslavě dne sjednocení Jeruzaléma připojují i čeští a slovenští poslanci. Jeruzalém je historickým i moderním hlavním městem Izraele."

Jeho Excelence Eltan Levon, velvyslanec Izraele na Slovensku, zdůraznil mezinárodní roli Jeruzaléma, hlavního města Státu Izrael.

Společné shromáždění na dálku pozdravil také Ze'ev Elkin, ministr izraelské vlády pro záležitosti Jeruzaléma a kulturní dědictví, který ve svém videoposelství ukázal

i archeologický nález 2700 let staré pečeti "svého předchůdce, ministra Jeruzaléma", která potvrzuje starobylou židovskou přítomnost ve městě. Poděkoval také za českou a slovenskou podporu Izraele.

Poslanec Peter Liba, předseda Skupiny přátelství Izraele v Národní radě SR, podporuje proces posilování diplomatické přítomnosti v Jeruzalémě a zasazuje se o společný postoj české a slovenské diplomacie.

Miloslav Janulík, poslanec, předseda Parlamentní skupiny spojenců Izraele v Poslanecké sněmovně, uvítal pokračování tradice společných zasedání obou parlamentů. Zdůraznil roli těchto akcí, které pomáhají, aby Jeruzalém byl mezinárodně akceptován v plném rozsahu jako hlavní město Izraele.

Pan Jefim Fištejn, český publicista, ve svém vystoupení také uvedl, že koncept výměny území za mír je zavádějící a falešný, nikdy trvale nefungoval a obvykle vyvolal další válku.

Poslanec Peter Kremský, předseda Skupiny spojenců Izraele v Národní radě SR, zmínil, že Slovenská republika nedávno otevřela kulturní centrum v Jeruzalémě za přítomnosti slovenského a izraelského ministra zahraničních věcí. Věří, že Slovensko posílí svou diplomatickou přítomnost v Jeruzalémě.

Michal Pacovský, prezident české pobočky Židovského národního fondu KKL, připomněl nutnost vyšetřit válečné zločiny Hamásu při raketových útocích na Izrael.

Karel Sedláček, předseda České společnosti přátel Izraele, zdůraznil roli společných projektů v oblasti obrany a bezpečnosti a zmínil paralelu historické vojenské podpory Československa Izraeli v roce 1948 se současnými dodávkami techniky protivzdušné obrany z Izraele chránící český vzdušný prostor.

Přítomní na závěr zhlédli historický dokument - video z osvobozeného a sjednoceného Jeruzaléma v roce 1967.

Stejně jako v loňském roce bylo společné jednání zástupců obou parlamentů zakončeno zvukem šofaru, starobylého biblického hudebního nástroje. Foto: Daniel Petřina

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…