Záměr zefektivnění výkonu státní statistické služby dostal zelenou

29.08.2012 17:09

Vláda dnes podpořila záměr zefektivnění státní statistické služby předložený Českým statistickým úřadem. Schválený materiál tak navazuje na nedávné usnesení kabinetu v oblasti zjednodušení agend a zrušení duplicit ve státní správě.

Záměr zefektivnění výkonu státní statistické služby dostal zelenou
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

„Schválení záměru považuji za další krok správným směrem, který vychází z legitimního a oprávněného požadavku respondentů na snižování administrativní zátěže spojené se statistickým zjišťováním dle zákona 89/1995,“ uvedla po jednání vlády předsedkyně Českého statistického úřadu Iva Ritschelová.

Důraz na snižování administrativní zátěže respondentů a širší využití administrativních zdrojů dat kladl Český statistický úřad již v minulých letech, což také vedlo k určitým úsporám jak na straně zpravodajských jednotek, tak na straně státního rozpočtu. Číselně vyjádřeno, došlo k úspoře až několika set milionů korun.

Další cesty ke zvýšení efektivity státní statistické služby však reálně přesahují interní možnosti úřadu a vyžadují širší spolupráci mezi resorty. Mezi ně například patří odstranění duplicit ve sběru dat napříč ministerstvy, převedení k tomu vhodných statistických zjišťování rezortů do přímé působnosti ČSÚ či aktivnější spolupráce v oblasti využití administrativních zdrojů dat.

„Schválením předloženého záměru dostal ČSÚ mandát koordinovat přípravu konkrétních kroků, a to v úzké spolupráci mezi dotčenými resorty. Právě ochota ministerstev modifikovat vlastní statistická zjišťování bude velmi důležitým aspektem celé akce. Bez této součinnosti nebude možné očekávaných výsledků dosáhnout,“ doplňuje Iva Ritschelová.

Konkrétním krokům bude v první fázi realizace záměru předcházet provedení výchozí analýzy. Vzešlé návrhy by pak měly přinést úspory státnímu rozpočtu pro rok 2014 a roky následné.

Schválený záměr je v souladu s programovým prohlášením vlády a reflektuje též vyjádření předsedy vlády z ledna letošního roku o snaze zjednodušit a centralizovat systém statistického výkaznictví v ČR.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

13:04 Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

Výsadbou nových stromů v obci Plchovice obnoví sad, který zde byl původně. A nejen to, nové stromy b…