Zaměstnanci ÚZSVM objevili při přípravě rekonstrukce studnu

10.10.2021 17:03 | Tisková zpráva

Zaměstnanci Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových v Náchodě objevili při přípravě rekonstrukce administrativní budovy v Palachově ulici v Náchodě studnu.

Zaměstnanci ÚZSVM objevili při přípravě rekonstrukce studnu
Foto: ÚZSVM
Popisek: Logo Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM)

Administrativní budova Palachova 1303 v Náchodě dokončená v červnu 1939 byla určena k užívání okresním soudem a finančními úřady první Československé republiky. Později se stala sídlem okresního národního výboru, a ještě později okresního úřadu. Dle dnešních měřítek je však její stavebně technický stav nevyhovující.

V roce 2019, okamžitě po převzetí budovy Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových od města Náchod, začali pracovníci ÚZSVM připravovat rekonstrukci a modernizaci budovy. Prvním krokem k plánované rekonstrukci budovy, z níž se stane skutečný justiční palác náchodského okresu, je stavebně technické hodnocení budovy. Po rekonstrukci budou do budovy přemístěni pracovníci Okresního soudu v Náchodě, Okresního státního zastupitelství v Náchodě a Probační a mediační služby. Sídlit zde bude i Státní pozemkový úřad.

Cílem stavebně technického hodnocení budovy je získat ucelený soubor informací o stavu budovy, o potřebách budoucích uživatelů a o způsobu řešení zjištěných nedostatků. Hodnocení bude podkladem pro zpracování projektové dokumentace rekonstrukčních prací.

V rámci stavebního hodnocení byly prozkoumány i různé nízkopodlažní objekty a další zařízení na dvoře budovy, zejména značné množství poklopů. Tím byla objevena i studna, o jejíž existenci pracovníci ÚZSVM věděli jen z fragmentů dokumentace, ale její umístění neznali.

Studna, která byla součástí areálu od počátku, byla zřejmě v roce 1974 zrenovována a vybavena tehdy moderní technologií. Tyto práce proběhly v době, kdy se stavebně upravovala část suterénu budovy pro kryt civilní ochrany a studna měla být náhradním zdrojem vody pro ukryté osoby v době studené války.

Další osud objevené studny bude záviset na posouzení možností jejího případného využití. Pátrací akce ve dvoře administrativního areálu ověřila skutečný stav budov a příslušenství a stabilní stav podloží. Pohyb zaměstnanců sídlících státních institucí by tak měl být i v budoucnu bezpečný.

reklama

autor: Tisková zpráva

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

22:04 MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

Pražští radní odsouhlasili poskytnutí dotací na prevenci ve školách a školských zařízeních v Praze p…