Září v České televizi znamenalo nejvyšší sledovanost za poslední 4 roky

07.10.2012 9:40 | Zprávy

Česká televize se svým podzimním vysíláním, ve kterém nabídla nové seriály i premiérovou dramatickou tvorbu spolu s původními zábavnými pořady a publicistickými a vzdělávacími cykly, zaznamenala divácký úspěch.

Září v České televizi znamenalo nejvyšší sledovanost za poslední 4 roky
Foto: ČT
Popisek: Nové logo České televize

Za měsíc září měla nejvyšší hodnoty sledovanosti za celý den za poslední čtyři roky. V celodenním vysílání dosáhla Česká televize podílu 29,03 % diváků. Některý z programů ČT sledovali dospělí diváci v průběhu září v průměru celkem 57 minut denně.

„Podzimní vysílání v České televizi jsme nestavěli na vysílání několika hlavních pořadů, ale nabídli jsme širokou nabídku různých žánrů, ve které jsme kombinovali jak zcela nové projekty z dramatiky, zábavy nebo publicistiky, tak jsme současně navázali na tradiční tvorbu České televize, jejíž hodnoty stojí za to divákům připomínat. Mám radost, že nám celková čísla sledovanosti i spokojenosti za první měsíc podzimního vysílání potvrzují, že naše cesta je správná,“ hodnotí generální ředitel České televize Petr Dvořák.

Oproti loňskému září dosáhly všechny kanály České televize celkem 29,03 % v podílu na sledovanosti, což znamená meziroční nárůst o 1,95 procentního bodu.  V celodenní sledovanosti posilovaly všechny programy veřejnoprávní televize s výjimkou ČT4, což je u sportovního programu snadno pochopitelné vzhledem k obrovskému zájmu o letní olympijské hry, které ČT odvysílala v průběhu prázdnin. Navzdory silné konkurenci posílila Česká televize svou pozici v televizním vysílání, a to včetně hlavního vysílacího času, kdy oproti roku 2011 posílila o 1,23 procentního bodu na celkových 27,32 %. Nadprůměrnou hodnotu vykázal i index divácké spokojenosti s vysíláním České televize, která za první tři týdny v září dosáhla hodnoty 8,2.

ČT1 dosáhla v září s hodnotou 16,35 % v celodenním podílu na publiku letos třetího nejlepšího výsledku a v meziročním srovnání zvýšila ČT1 svůj výkon téměř o 1 procentní bod. Uspěla s premiérami již zavedených pořadů, například čtvrtou řadu seriálu Vyprávěj, kterou v pátek od 20 hodin pravidelně sleduje v průměru 947 tisíc dospělých při podílu 27,14 %. V pondělní si premiérovou řadu Zdivočelé země nenechává ujít v průměru 14,38 % diváků u televize, což je 548 tisíc diváků starších 15 let.

Mimořádné divácké pozornosti se těšila i nedělní třídílná detektivka Ztracená brána, jejíž jednotlivé epizody sledovalo v průměru 1 milion 33 tisíc dospělých, což představuje 24,62 % sharu. Zájem o trilogii rostl s věkem, nadprůměrně zaujala také středoškoláky a vysokoškolsky vzdělané diváky. Podzimní seriálová novinka Ententýky, kterou uvádí ČT1 ve středu v hlavním vysílacím čase, zaujala v průměru 435 tisíc dospělých při sharu 14,38 %. V úterý a ve čtvrtek nabídla ČT1 od 20 hodin nově upravené Nejlepší Bakaláře, na které se v průměru dívalo 579 tisíc dospělých.

Také ČT2 meziročně zvýšila svůj celodenní podíl na divácích na 4,02 %. Mezi nejsledovanější pořady ČT2 v září 2012 patřily hlavně dokumenty. Premiérový cyklus BBC Vesmír sledovalo v pátek od 20:55 hodin v průměru 10,08 % ze všech diváků přítomných v danou dobu u televizorů, což je v absolutní hodnotě 342 tisíc. Také pondělní americký dokumentární cyklus Velký, větší, největší si našel své diváky – v průměru jej sledovalo 300 tisíc diváků starších 15 let. Oba cykly dominují v žebříčku sledovanosti ČT2 na předních místech. Podzimní novinku Na stojáka, kterou nasadila ČT2 ve středu po desáté hodině večer, si v průměru nenechá ujít 125 tisíc dospělých. Vedle dokumentů pomáhá zvyšujícímu se podílu i původní česká publicistika, např. Intolerance, Pološero, Na plovárně anebo projekt Velikáni filmu. Vysílání na ČT2 navíc brzy posílí unikátní dokumentární cyklus Sbohem, Československo.

ČT24 překonala v září svá historická maxima v podílu na TV trhu, a to jak v celodenním vysílání, kdy si ji pravidelně pouští 5,92 % diváků, tak i v hlavním vysílacím čase s podílem 3,44 % diváků. ČT24 se tak v září 2012 stala nejsledovanější tematickou stanicí v celodenním vysílání. K tomuto výsledku přispěl zejména kontinuální zpravodajský servis k metanolové aféře. Události na ČT24 překonaly v září opakovaně rekord ve sledovanosti. V neděli 30. 9. dosáhly Události s průměrnou sledovaností 216 tisíc při podílu na publiku 6,35 % maxima za poslední dva roky. K nejsledovanějším pořadům ČT24 patřily Otázky Václava Moravce, následovaly je Události, komentáře, které v průměru vyhledávalo více než 170 tisíc dospělých.

Celkovému zářijovému podílu České televize přispěl i sportovní kanál ČT sport. Nejsledovanějším přenosem bylo kvalifikační fotbalové utkání o MS 2014 mezi Českem a Dánskem, sledovalo jej 345 tisíc dospělých při podílu 11,09 %. Druhým nejlepším pořadem bylo fotbalové derby mezi Spartou a Slavií, které vidělo 9,23 % diváků u televize, tedy 311 tisíc diváků. Na třetím místě je pak přímý přenos z druhého hracího dne semifinále Davis Cupu mezi Argentinou a Českem. Čtyřhru sledovalo 12,07 % diváků, což odpovídalo 305 tisícům diváků.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Česká televize

dezinformace

Co přesně je podle vás dezinformace? Nemyslíte, že by si to měl každý vyhodnotit sám? Myslíte, že pravda se pozná vždy na první pohled? Vždyť spousta věcí se prokáže až časem. To bylo třeba povyku, když byl někdo proti očkování proti covidu, protože lidi stejně neochrání a ejhle, za čas se ukázalo, ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Nový zákon o podpoře bydlení jen navýší počet úředníků

7:02 Hospodářská komora: Nový zákon o podpoře bydlení jen navýší počet úředníků

Vláda ve středu projednala návrh zákona o podpoře bydlení připravený ministerstvem pro místní rozvoj…