Zásahy krajských záchranářů budou od září řízeny z nového operačního střediska

08.01.2015 21:31

Rada Královéhradeckého kraje schválila výběr dodavatele technologického vybavení nového operačního střediska Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje. Hodnota projektu je téměř 40 milionů korun a většinu nákladů pokryje dotace z Integrovaného operačního programu. Již od září začne nové středisko sloužit svému účelu v budově Hasičského záchranného sboru v královéhradeckých Plačicích.

Zásahy krajských záchranářů budou od září řízeny z nového operačního střediska
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vozy mají speciální podvozky a musí vydržet denní provoz minimálně po deset let

Pravidelná obměna technologického vybavení je pro fungování Integrovaného záchranného systému zásadní. Stávající operační středisko Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje slouží již deset let a je tudíž zastaralé po stránce stavební i softwarové. Vedení kraje se proto rozhodlo nahradit nevyhovující „velín“ záchranky moderním operačním střediskem, které splňuje nejvyšší standardy. Realizace záměru je nyní zase o kus blíž, protože z výběrového řízení vzešel nejúspěšnější uchazeč.

„Modernizace operačního střediska urychlí zpracování tísňových volání, zefektivní řízení posádek v terénu, usnadní jejich navigaci a zlepší komunikaci mezi posádkami a operačním střediskem i mezi jednotlivými složkami Integrovaného záchranného systému. To všechno povede k urychlení a zkvalitnění neodkladné přednemocniční péče,“ uvedl hejtman Lubomír Franc.

Cílů má být dosaženo díky nové ústředně i radiové síti. V nových prostorech bude k dispozici velkoplošné komplexní zobrazení operačního řízení. Pracovníci střediska budou využívat nejmodernější software a kvalitnější mapové podklady. Výjezdové základny a sanitní vozy budou navíc vybaveny navigačními přístroji a tablety.

Vítězná nabídka na dodávku všech potřebných technologií počítá s částkou 39,2 milionu korun včetně DPH. Celých 27 milionů přitom pokryje dotace z Integrovaného operačního programu. Zbylé prostředky, které představují výdaje na technickou podporu a servis a dále spolufinancování způsobilých výdajů, budou uvolněny z krajského rozpočtu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha zprovoznila další část cyklostezky A1 mezi Stromovkou a ulicí Varhulíkové

10:04 MHMP: Praha zprovoznila další část cyklostezky A1 mezi Stromovkou a ulicí Varhulíkové

Hlavní město prostřednictvím Technické správy komunikací hl. m. Prahy (TSK) otevřelo novou část páte…