Zasedal Výbor pro spolupráci se samosprávami Rady vlády pro záležitosti romské menšiny

17.09.2015 9:21

Členové Výboru se na svém zasedání tento týden v budově Úřadu vlády ve Vladislavově ulici seznámili, mimo jiné, s návrhem novely zákona o pomoci v hmotné nouzi.

Zasedal Výbor pro spolupráci se samosprávami Rady vlády pro záležitosti romské menšiny
Foto: Daniela Černá
Popisek: Romské protesty v Ostravě

V úvodu jednání zástupkyně Ministerstva práce a sociálních věcí informovala členy Výboru o přípravách a obsahu novely zákona o pomoci v hmotné nouzi. Novela, která bude předložena na zasedání vlády do 30. září, si klade za cíl zrušit problematický souhlas obce při posuzování nároku na doplatek na bydlení u osob užívajících za účelem bydlení tzv. dlouhodobá ubytovací zařízení. Výbor ve svém usnesení ale důrazně odmítl návrhy Ministerstva práce a sociálních věcí související s úpravou zákona, které spočívají v nastavení kritérií vztahujících se k sociální a ekonomické vazbě žadatele k obci pro potřeby posouzení nároku na doplatek na bydlení a v omezení maximální výše odůvodněných nákladů na bydlení na 70 % normativních nákladů na bydlení v jiném než obytném prostoru nebo ubytovacím zařízení.

V další části jednání zástupci Sekce pro lidská práva Úřadu vlády ČR seznámili Výbor s obsahem Výroční zprávy o činnosti Agentury pro sociální začleňování pro rok 2014 a s přípravou Strategie boje proti sociálnímu vyloučení na období 2016 – 2020. Proběhla také diskuse k obsahu Zprávy o stavu romské menšiny v České republice za rok 2014, se kterou se má v nejbližší době seznámit vláda. 

Výbor prodiskutoval i podněty týkající se segregace romských dětí ve vzdělávacím systému a vyjádřil znepokojení nad aktuálním oddělováním romských a neromských dětí ve vybraných základních školách Ústeckého kraje.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…