Zástupce týmu ministra Dienstbiera na generálním shromáždění EPAC/EACN v Paříži

19.11.2015 13:34

V Paříži včera začalo třídenní generální shromáždění EPAC/EACN (European Partners against Corruption / European contact-point network against corruption – Evropští partneři proti korupci / Evropská síť kontaktů proti korupci). Za Odbor hodnocení dopadů regulace z gesce ministra pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu se generálního shromáždění EACN účastní Ing. František Kučera.

Zástupce týmu ministra Dienstbiera na generálním shromáždění EPAC/EACN v Paříži
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Předvánoční Eiffelovka

Delegáti z členských zemí se zde sešli navzdory nedávným teroristickým útokům, které se odehrály v noci z 13. na 14. listopadu 2015. Předseda EPAC/EACN Giovanni Kessler se ve prospěch konání tohoto shromáždění vyjádřil následovně: „Z mé strany je konání této akce rovněž projevem solidarity.“ V rámci programu zaměřeného na oblast boje proti korupci se bude prostřednictvím plenárních diskuzí, workshopů a kulatých stolů mimo jiné diskutovat o problematice přijímání darů a pozvání úředníků a o spojitosti mezi prevencí a represí v boji proti korupci. V pátek 20. listopadu pracovní skupina vytvoří příspěvek EPAC/EACN ke Zprávě o boji proti korupci v EU. Generální shromáždění EPAC/EACN konané ve stejný den přijme každoroční deklaraci a nové členy a zvolí vice-prezidenty. Hostitelskou institucí je kromě EPAC/EACN také francouzská Generální inspekce národní policie IGPN (Inspection générale de la police nationale).

EACN, kterého je Odbor hodnocení dopadů regulace Úřadu vlády ČR členem, je formální síť 50 protikorupčních úřadů ze členských států EU. EACN byla založena na základě rozhodnutí Rady EU 2008/852/JHA z října roku 2008. Členem EACN je rovněž Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF), zatímco Evropská komise, Europol a Eurojust jsou plně přidruženy aktivitám EACN. EACN vychází z EPAC  a plně integruje rovněž jeho členy. EPAC a EACN slouží jako platforma umožňující, aby si odborníci vyměňovali své zkušenosti a informace, vzájemně si pomáhali a spolupracovali napříč hranicemi. EPAC/EACN dále prosazuje mezinárodní právní nástroje a nabízí ostatním tělesům pomoc při zavádění transparentních a efektivních mechanismů. Hlavním cílem EPAC/EACN je přispívat k policejnímu dohledu a globálnímu boji proti korupci prostřednictvím dialogu a společného úsilí. Za Českou republiku jsou členy EPAC/EACN rovněž Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), Útvar odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování (ÚOKFK) a Nejvyšší státní zastupitelství.

Více informací naleznete na http://www.epac.at/news/annual-conference

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…