Zástupci OKD jednali na Hradě

01.10.2013 7:00

Spolu se zástupci dalších významných průmyslových firem, které působí v Moravskoslezském kraji, jako jsou ArcelorMittal a Evraz Vítkovice Steel, dostalo vedení OKD od premiéra Jiřího Rusnoka pozvání na schůzku, která se konala v úterý 24.9. na Pražském hradě.

Zástupci OKD jednali na Hradě
Foto: OKD
Popisek: OKD

Kromě předsedy vlády se akce zúčastnili příslušní ministři a prezident republiky Miloš Zeman. Těžaře zastupovali generální ředitel OKD Ján Fabián a finanční ředitel mateřské společnosti NWR Marek Jelínek.

„Na dnešní schůzce, kterou organizoval pan premiér, jsme popsali situaci v naší společnosti a průběh restrukturalizace, jíž firma v současnosti prochází. Zároveň jsme si vyslechli názory ostatních účastníků, ať již ze strany dalších průmyslových podniků, nebo představitelů státu. Očekáváme, že partnerem pro další jednání, na která jsme připraveni, bude pan premiér a příslušní resortní ministři,“ říká generální ředitel OKD Ján Fabián.

Z podstaty věci šlo o informativní schůzku a všechny zúčastněné strany deklarovaly, že jde o první oficiální kolo jednání mezi firmami a státem. Důležitým tématem jednání byla i další budoucnost Dolu Paskov. „Náš postoj v dané věci zůstává stále stejný. Jako soukromá společnost nemůžeme dlouhodobě provozovat byznys, který generuje vysokou ztrátu. A vzhledem k vývoji na světových trzích s uhlím nelze očekávat, že se ceny v dohledné době vrátí na výrazně vyšší úroveň,“ říká ředitel vnějších vztahů OKD Petr Jonák. Podle něj firma stále počítá s těžbou v Dole Paskov do konce roku 2014, poté šachta přejde do útlumového režimu.

Firma nadále předpokládá, že všichni zaměstnanci potřební pro zajištění těžby a navazující činnosti budou v dole pracovat do konce roku 2014. V roce 2015 bude útlum dolu zajišťovat několik stovek lidí. V důsledku jednání s odbory a jednotlivými zaměstnanci budou již nyní převáděny některé kolektivy do karvinské části revíru. Po přechodu dolu do útlumu se na Karvinsko přemístí velká část zaměstnanců Dolu Paskov, pokud nabídku na přesun přijmou. V nejbližší době bude zároveň ve spolupráci s odbory připraven sociální program pro ty, kdo se rozhodnou z firmy odejít, nebo jejich profese nebude na Karvinsku potřeba.

Tento program počítá podle platné kolektivní smlouvy s odstupným ve výši 8-12 měsíčních platů podle toho, jak dlouho zaměstnanec v OKD pracoval.

I proto firma oznámila oficiálně svůj záměr havíř Důl Paskov s předstihem roku a čtvrt, aby lidé byli informováni s dostatečným předstihem.

„Náš problém se ztrátovým provozem si musíme jako soukromá firma vyřešit sami. Pokud se ale chce stát do celé věci nějakým způsobem zapojit například proto, aby prodloužil těžbu v dole, nebo aby nalezl lidem v regionu nové uplatnění, jsme připraveni jednat. Chceme hledat v souladu s naší i evropskou legislativou možnosti společného postupu, aby byl dopad na sociální situaci v regionu co nejmenší. Proto pracuje na analýzách, které nám tyto možnosti v průběhu příštích týdnů ukážou,“ tvrdí Jonák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: OKD

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Doktorandů je nejméně za posledních dvacet let

20:48 Český statistický úřad: Doktorandů je nejméně za posledních dvacet let

Na vysokých školách v Česku se v roce 2023 vzdělávalo 308,6 tisíc studentů, z nichž téměř pětinu tvo…