Zastupitelstvo Jihočeského kraje schválilo rozpočet na rok 2016

17.12.2015 18:11

Objem celkových příjmů rozpočtu Jihočeského kraje pro rok 2016 ve výši 11,075 miliardy a výdaje ve výši 11,7 miliardy korun schválili ve čtvrtek 17. prosince krajští zastupitelé s tím, že schodek činí 625 milionů.

Zastupitelstvo Jihočeského kraje schválilo rozpočet na rok 2016
Foto: kr-jihocesky.cz
Popisek: Jihočeský kraj

Jedná se o jeden z nejvyšších schodků, které kraj měl. Schodek způsobil fakt, že skončilo programovací období z Evropské unie z let 2007 až 2013 a nové ještě nezačalo. Jihočeský kraj hodlá schodek hradit z rezerv z minulých let. „Letošním rokem končí ta masivní míra investování, kterou nám umožnily dotace z období, které skončilo v roce 2013. Skutečností je to, že ani po dvou letech se nové programovací období nerozběhlo a na to musel reagovat i náš rozpočet,“ vysvětlil krajský radní pro oblast financí a rozpočtu Jaromír Novák.

„Hlavními prioritami rozpočtu Jihočeského kraje na rok 2016 jsou finanční zajištění udržitelného rozvoje kraje, příprava projektů k uplatnění do dalšího programovacího období 2014 až 2020, zachování platnosti úsporných opatření v oblasti provozních výdajů, udržení provozu zřizovaných organizací při požadavku maximálních úspor a zapojování fondů a garance splátek dříve přijatých úvěrů," vyjmenoval hejtman Jiří Zimola.

Největším balíkem v rámci celkových příjmů jsou příjmy ze sdílených daní, tedy příjmy, které jdou kraji ze státního rozpočtu na základě rozpočtového určení daní. Činí zhruba 4,71 miliardy korun, tedy 42,5 procenta z celkových příjmů rozpočtu kraje na rok 2016. Meziročně jde o nárůst oproti rozpočtu 2015 o 11,3 procenta, tedy o 480 milionů korun.

„Na druhém pólu, tzn. u příjmů, které rozpočtem kraje víceméně pouze protékají, dominuje dotace ministerstva školství mládeže a tělovýchovy (MŠMT) na úhradu tzv. „přímých nákladů na vzdělávání" v regionálním školství. Tato částka činí 5,5 miliardy korun, což představuje 49,8 procenta z celkových příjmů," uvedl Novák.

Přes miliardu půjde na zajištění dopravní obslužnosti

Celkové výdaje ve výši 11,7 miliardy korun jsou rozčleněny na běžné a kapitálové, tedy investiční. „Objem běžných výdajů činí 9,791 miliardy, tedy 84 procent celkových výdajů a je mimo jiné ovlivněn zejména použitím dříve zmíněné dotace MŠMT na školství ve výši 5,5 miliardy korun," upřesnil Novák. Do běžných výdajů dle něj mimo jiné patří i 1,046 miliardy korun, které jsou určeny na zajištění dopravní obslužnosti, kterou na jihu Čech zajišťují linkové autobusy a osobní vlaky.  Z toho 186 milionů činí dotace od ministerstva dopravy. 

Kapitálové výdaje ve výši 16 procent pak činí 1,9 miliardy korun. Tato částka nedosahuje sumy pro rok 2015, tedy oněch rekordních 2,5 miliardy. „Jde o přiměřenou a realisticky nastavenou míru investování,“ řekl Zimola. Na rozdíl od letoška jsou tyto výdaje ze dvou třetin kryty z vlastních prostředků kraje a objem dotačních prostředků je výrazně nižší.

100 milionů na Program obnovy venkova je nejvíc v historii

Největší částky z investic by měly příští rok tradičně směřovat do dopravy, konkrétně 760 milionů korun. Z toho například 310 milionů na pokračování výstavby Jihočeského letiště a 402 milionů na modernizaci silnic II. a III. tříd. Dalších 6,1 miliardy korun půjde na školství a vzdělávací služby. „Z toho je, jak je uvedeno výše, 5,5 miliardy od MŠMT a 600 milionů dává kraj,“ doplnil Novák.

Dalších 293 milionů korun, tedy o šest milionů více než letos, je připraveno na dotační programy. Z toho 100 milionů korun, tedy nejvíce v historii kraje i v rámci republiky, je určeno na program obnovy venkova. „Dotačních programů máme 40 a některé jsou úplně nové. Například Jižní Čechy olympijské 2016 a Podpora technického vzdělávání," dodal náměstek hejtmana Jaromír Slíva.

„Mezi další významné investiční akce pro rok 2016 lze pak zařadit modernizaci přístrojového vybavení v letos otevřeném perinatologickém centru v českobudějovické nemocnici za 60 milionů, modernizaci přístrojového vybavení českobudějovického gynekologického centra za 33 milionů, další modernizaci nemocnice v Jindřichově Hradci za 37 milionů či výstavbu domů pro seniory v Kaplici a Dačicích za 66 a 94 milionů korun,“ nastínil Zimola.

Standardní součástí návrhu rozpočtu na rok 2016 je částka 90 milionů korun, která je vyhrazena pro projekty zdravotnických zařízení na jihu Čech. Nyní bez bližšího určení.

Schodek pokryje kraj z vlastních rezerv

Schodek 625 milionů korun nebude kraj pokrývat žádným úvěrem, ale uhradí jej z fondu rezerv a rozvoje. „Schodek je účetní položka, účetní záležitost a v žádném případě jej nebude krýt nějaký úvěr. Uhradíme jej z prostředků, které jsme si v minulých letech našetřili,“ potvrdil Zimola.

Kompletní informace o rozpočtu najdete na: http://www.kraj-jihocesky.cz/12/hospodareni_kraje.htm.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…