Zástupkyně Odboru pro sociální začleňování se sejde s delegací OECD k tématu sociálního podnikání

01.06.2015 10:16

Na čtyřdenní pracovní návštěvu přijíždí do Prahy zástupci Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Mezi těmi, se kterými zde budou během těchto čtyř dnů jednat, bude i vedoucí expertního oddělení vládního Odboru pro sociální začleňování (agentury) Alena Zieglerová. Setkání se uskuteční v pondělí 1. června 2015 a jeho tématem je oblast sociálního podnikání a příprava zákona o sociálním podnikání.

Zástupkyně Odboru pro sociální začleňování se sejde s delegací OECD k tématu sociálního podnikání
Foto: Martin Kovář
Popisek: Budova MPSV

"Zástupci OECD si toto setkání vyžádali, jelikož Agentura byla jedním z hlavních iniciátorů zákona o sociálním podnikání a dlouhodobě v této oblasti metodicky působí v obcích a městech, s nimiž spolupracuje," říká Alena Zieglerová.

Tématem jednání, které se uskuteční v pondělí 1. června na Ministerstvu práce a sociálních věcí  (MPSV) za účasti zástupců dalších resortů, bude aktuální stav přípravy věcného záměru zákona o sociálním podnikání, jehož předkladatelem je ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu a spolupředkladateli ministryně práce a sociálních věcí a ministr průmyslu a obchodu. Diskuze proběhne o tom, v jaké fázi je příprava zákona o sociálním podnikání a jakou podobu a předpokládané dopady bude zákon mít.

Během následujících dnů navštíví zástupci OECD i několik úspěšných sociálních podniků z České republiky, setkají se též s představiteli bank a finančních institucí, akademiky a s členy sítě TESSEA, která již více než 10 let sdružuje sociální podniky a podpůrné organizace v oblasti sociálního podnikání.

„V České republice je sociální podnikání stále spíše předmětem akademických debat než praxe. Potřebujeme zastřešující zákon, který sociální podnikání jasně definuje a od něhož se následně rozvine podpora sociálního podnikání v dalších zákonech a programech,“ upřesňuje Alena Zieglerová předpokládané téma diskuze se zástupci OECD. Paragrafované znění zákona dostane vláda k projednání podle plánu legislativních prací ještě do konce tohoto roku. „Zejména v odlehlých venkovských regionech a v obcích se sociálně vyloučenými lokalitami je zaměstnání v sociálních podnicích často jedinou možností, jak zlepšit šance znevýhodněných lidí na vymanění se z chudoby a zároveň příležitostí podpořit místní ekonomiku a rozvoj,“ doplňuje Zieglerová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…