Zdeněk Roučka převzal Zvláštní ocenění ředitele Správy NP a CHKO Šumava

17.10.2013 16:40

Plzeňský publicista a badatel Zdeněk Roučka dnes převzal z rukou Jiřího Mánka Zvláštní ocenění ředitele Správy Národního parku a chráněné krajinné oblasti Šumava.

Zdeněk Roučka převzal Zvláštní ocenění ředitele Správy NP a CHKO Šumava
Foto: Hans Štembera
Popisek: Cesta v lese

Tu ředitel Mánek uděluje každý rok jednomu člověku, který se v rámci svého profesního zaměření neobvykle zasloužil o propagaci Šumavy. Minulý rok tuto cenu dostal zemědělec ze Strážného na Prachaticku Pavel Vokál, který uspěl v soutěži Farma roku.

Zdeněk Roučka je autorem knihy Šumavou ze svobody do opony. Kniha vytváří zcela jedinečný obrazovový monument zachycující neuvěřitelnou historii Šumavy dvacátého století na obrazu Železnorudska. A završuje jedinečnou sérii čtyř knih, které fotograficky mapují Šumavu od roku 1875 až do začátku 70.let dvacátého století na více než tisíci fotografií. (Tenkrát na Šumavě, Předválečnou Šumavou, Šumavou Karla Klostermanna)

 "Zdeněk Roučka již o Šumavě vydal tři publikace, které nám prostřednictvím dobových fotografií a poutavých textů přibližují život a historii Šumavy, na kterou nesmíme zapomínat. Ukazuje nám Šumavu takovou jáká byla, když tu před válkou žilo až 19 krát více lidí než dnes. Jeho poslední kniha - Šumava ze svobody do opony přibližuje oblast Železnorudska před, během a po druhé světové válce. Je to dílo až burcující a nutí nás skrze sugestivní obrazy i texty přemýšlet o hrůzách a dopadech totality. Zvláště dnes na to nesmíme zapomínat. Zdeněk Roučka se nesmazatelně zapsal do propagace Šumavy a proto mu náleží letošní ocenění. Jsem hrdý na to, že mohu Zdeňka nazývat přítelem," vysvětluje Jiří Mánek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…