Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra vrátila klientům za doplatky na léky téměř 60 milionů

21.11.2019 20:27

Za první tři čtvrtletí letošního roku vrátila Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra (ZP MV ČR) přeplatky za léky téměř 51 900 svým pojištěncům v celkové výši 58 815 000 Kč.

Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra vrátila klientům za doplatky na léky téměř 60 milionů
Foto: zpmv.cz
Popisek: Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra - logo

„Počet lidí s nárokem na vrácení přeplatku za započitatelné doplatky na léky, stejně jako vrácená částka, se každoročně zvyšují. To dokládá srovnání s rokem 2018, kdy v prvních třech čtvrtletích pojišťovna vrátila 43 427 pojištěncům celkem 45 555 300 Kč. Letos se tedy počet klientů s přeplatkem zvýšil téměř o 8 500 a vráceno bylo o 13,3 milionů Kč více, “ říká mluvčí ZP MV ČR Hana Kadečková.

Od roku 2018 platí novela zákona o veřejném zdravotním pojištění, která roční limit doplatků za léky snížila dětem a seniorům od 65 let z původních 2 500 Kč na 1 000 Kč a důchodcům nad 70 let na 500 Kč. Ostatní občané mají roční limit ve výši 5 000 Kč.

Dopad novely se promítl do výrazného zvýšení výše vratek a počtu lidí, kteří dostávají od pojišťovny peníze zpět. To dokazují čísla roku 2017, kdy novela zákona ještě neplatila. Tenkrát vrátila pojišťovna za první tři čtvrtletí přeplatek 3 970 pojištěncům v celkové výši 5 826 000 Kč.

Poštovní poukázkou jde 84 % vratek

Většina klientů dostává peníze zpět prostřednictvím poštovní poukázky. Ve třetím čtvrtletí letošního roku to bylo téměř 84 % všech příjemců přeplatků. Nejvyšší vyplacená částka činila 17 767 Kč. Pojišťovna klientům doporučuje, aby si raději nechali zasílat přeplatky na bankovní účet: „Bylo by to pro klienty příjemnější, bez nutnosti běhat každé čtvrtletí na poštu,“ uvedla Hana Kadečková.

Základní podmínkou k zřízení bezhotovostního zasílání je vlastnit bankovní účet. Pak už stačí navštívit některé z klientských pracovišť ZP MV ČR a podepsat „Žádost o vypořádání výplat nadlimitních částek za poplatky a doplatky na bankovní účet“ nebo si žádost stáhnout ZDE a po jejím vyplnění ji doručit pojišťovně. Napříště už peníze půjdou přímo na účet.

Kontrola na ročním výpisu z účtu

V případě, že si klient ZP MV ČR chce zkontrolovat, jaké doplatky za léky mu byly do limitu započítány, může pojišťovnu požádat o roční výpis z účtu, kde jsou jednotlivé evidované doplatky uvedeny nebo si zřídit elektronickou komunikaci a nahlédnout v počítači do svého výpisu vykázané zdravotní péče kdykoliv bude chtít. Pro mobily existuje aplikace ZP211.

Výši započitatelných doplatků svým klientům „hlídá“ sama pojišťovna, která peníze posílá klientům zpět zcela automaticky. Pojištěnci tedy nemusejí o přeplatek žádat.

Od ledna další změna

Od ledna 2020 čeká pacienty i pojišťovny další změna. Začne platit novela zákona o veřejném zdravotním pojištění, která snižuje roční limit i občanům s přiznanou invaliditou ve II. či III. stupni na 500 Kč z původních 1 000 resp. 5 000 Kč. Pokud tedy vydají na započitatelných doplatcích za léky v roce více než 500 Kč, částky nad tento limit jim jejich zdravotní pojišťovny budou vracet. Nárok na vrácení přeplatků však nebude pro tyto občany automatický. Budou se o něj muset u své zdravotní pojišťovny přihlásit a své zdravotní postižení doložit. Bližší informace na webových stránkách ZP MV ČR ZDE.

ZP MV ČR působí na českém trhu již šestadvacátým rokem a je druhou největší zdravotní pojišťovnou v zemi. Má smlouvy se všemi nejvýznamnějšími zdravotnickými zařízeními kdekoliv na území ČR. V současnosti má více než 1,3 milionu klientů. Jako jediná zdravotní pojišťovna v zemi je již tři roky za sebou držitelkou prestižního mezinárodního titulu Czech Superbrands a od loňska rovněž držitelkou titulu Finančně nejzdravější zdravotní pojišťovna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…