Ženy mají o politiku stejný zájem jako muži. Veřejnost jejich zapojení podporuje

28.03.2015 13:53

Většina lidí považuje současné zastoupení žen v politice za nedostatečné, 62 % se dokonce domnívá, že je potřeba vstup žen do politiky aktivně podporovat. Nepotvrdil se stereotyp, že by ženy projevovaly menší zájem o politiku než muži. Vyplývá to z výzkumu, který dnes představilo Fórum 50 %, organizace podporující vyvážené zastoupení žen a mužů v politice.

Ženy mají o politiku stejný zájem jako muži. Veřejnost jejich zapojení podporuje
Foto: Archiv neziskové organizace Fórum 50 %
Popisek: Jana Smiggels Kavková

Výzkum realizovalo oddělení Gender a sociologie Sociologického ústavu AV ČR, v.v.i. ve spolupráci s Centrem pro výzkum veřejného mínění a zahrnoval reprezentativní vzorek 1068 obyvatel/ek ČR starších 18 let.

„Zastoupení žen v politice považuje za nedostatečné 59 % dotázaných, nejvíce kriticky je přitom přijímáno zastoupení žen ve vrcholné politice. Přes 62 % dotázaných se domnívá, že je potřeba aktivně podporovat vstup žen do politiky,“ uvedla spoluautorka výzkumu, socioložka PhDr. Marta Vohlídalová, Ph.D.

Nízké zastoupení žen v politice kriticky hodnotí zejména ženy, lidé s vyšším vzděláním a ti, kteří chodí pravidelně k volbám. Od vyššího zastoupení žen v politice si pak lidé slibují zejména zvýšení celkové slušnosti politiky, kultivovanosti politického prostředí, menší soutěživost a tvrdost politiky, více empatie a vstřícnosti k lidem.

Přes 62 % dotázaných se domnívá, že je potřeba aktivně podporovat vstup žen do politiky. Porovnání s výsledky obdobné studie z roku 2006 však ukázalo, že podíl lidí, kteří jsou nakloněni aktivní podpoře vstupu žen do politiky, poklesl ze 79 % na 62 %. Je to způsobeno zejména dramatickým poklesem podpory aktivních opatření pro vstup žen do politiky ze strany mužů (z 69 % v roce 2006 na 45 % v roce 2014), zatímco ženy tato opatření dlouhodobě většinou podporují.

Výzkum dále ukázal, že ženy deklarují obdobný zájem o politiku jako muži, sledují podobná média v podobné míře jako muži a vykazují také podobnou míru občanské a politické angažovanosti.

„Potvrzuje se tak to, co z naší praxe víme již léta – není pravda, že ženy o politiku nemají zájem. Tento argument často slýcháme jako zdůvodnění, proč jich je v politice málo. Mnohem více než nezájem žen jsou přitom na vině předsudky, potíže se slaďováním rodinných povinností a především systém sestavování kandidátních listin,“ komentuje výsledky ředitelka Fóra 50 %, Jana Smiggels Kavková.

Ministerstvo vnitra ČR v současné době chystá novelu volebního zákona, který by zastoupení žen a mužů na kandidátních listinách řešil. Přijetí zákona je možné symbolicky podpořit prostřednictvím Koalice za vyvážené zastoupení žen a mužů v politice, ke které se dodnes přidalo přes 700 osob. Koalici podpořila např. herečka Simona Babčáková, spisovatel Michal Viewegh, moderátorka Ester Janečková a řada dalších.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: MS IIHF v ledním hokeji začíná v pátek, vlaky dopraví fanoušky do center šampionátu

16:08 České dráhy: MS IIHF v ledním hokeji začíná v pátek, vlaky dopraví fanoušky do center šampionátu

Hokejová horečka vypukne již tento pátek. Česká republika se po devíti letech znovu stane hostitelem…