Ženy, myslete na zdraví svých partnerů. Pošlete je na vyšetření prostaty včas

18.11.2014 9:48

Karcinom prostaty je nejčastějším diagnostikovaným onkologickým onemocněním u mužů. Rapidní nárůst incidence tohoto onemocnění v ČR se pozoruje od začátku 90. let minulého století. V současnosti činí počty mužů, kteří onemocní karcinomem prostaty, přibližně 18 % ze všech zhoubných onemocnění mužské populace. Výskyt v ČR se v současné době odhaduje na 129 nově diagnostikovaných pacientů ročně na 100 000 mužů. Úmrtnost na rakovinu prostaty je v současné době odhadována na 29 zemřelých za rok na 100 000 mužů. To znamená, že za letošní rok by mělo být nově diagnostikováno asi 6 300 pacientů s rakovinou prostaty a asi 1 500 pacientů na toto onemocnění zemře.

Ženy, myslete na zdraví svých partnerů. Pošlete je na vyšetření prostaty včas
Foto: Hans Štembera
Popisek: Teploměr, léky

Přesto, že za poslední dvě desetiletí výrazně stoupnul počet nemocných zachycených v časných stádiích onemocnění, která jsou vyléčitelná, zůstává úmrtnost přibližně stále stejná. Vyšší výskyt zhoubných nádorů prostaty se vysvětluje stárnutím populace (při prodlužování lidského věku u nás) a dále zlepšením a dostupností diagnostických metod
a také i dalšími faktory, jako je způsob života a vnější prostředí. V současné době není výjimkou, že je nádor zachycen již ve 4. dekádě života. Četnost výskytu plynule dále narůstá s věkem.

Hlavními rizikovými faktory jsou dědičné dispozice.  Při včasném odhalení lze onemocnění velmi úspěšně léčit. „Nebezpečí onemocnění je o to větší, že ve stádiu, kdy lze nádor vyléčit, nevyvolává vůbec žádné varovné příznaky, a proto se na jeho přítomnost musí aktivně myslet. Velmi významnou roli zde může sehrát žena - partnerka, sestra, dcera, vnučka, které na muži záleží a která v mužově životě bývá často významným hybatelem“, říká doc. MUDr. Roman Zachoval, Ph.D., primář Urologického oddělení Thomayerovy nemocnice. Metodami první volby v časné detekci jsou vyšetření prostaty konečníkem a vyšetření krevních odběrů - prostatického specifického antigenu (PSA). Dále se užívá ultrazvukové vyšetření prostaty a dnes i stále častěji magnetická rezonance.

Prostatický specifický antigen (PSA) se vyšetřuje krevním odběrem. Pacient nemusí být nalačno, ale neměl by určitou dobu před odběrem provádět činnosti nebo absolvovat vyšetření, která PSA arteficiálně zvyšují (například pohlavní styk nebo některá urologická vyšetření).

Poměrně dost dotazů od pacientů přichází i na téma vlivu jízdy na kole na zvýšení hladiny PSA v krvi. Závislost jízdy na kole a zvýšení hladiny PSA nebyla dosud jednoznačně prokázána, i když na toto téma nebyl proveden dostatek kvalitních studií. Jedna z největších studií, prováděná dokonce na 30 členech italského cyklistického národního týmu srovnávaných se 40 dobrovolníky, vliv jízdy na kole neprokázala. Na druhou stranu jsou však z praxe známy individuální případy i extrémního zvýšení PSA po jízdě na kole.

PSA je jeden z vůbec nejlepších nádorových markerů, které v onkologii existují. Má vysokou citlivost (schopnost zachytit nádor) i specificitu (schopnost rozlišit nádor a jiná onemocnění prostaty), ale nikoli stoprocentní. Proto neexistuje žádná přesná hodnota, při které se nádor již nevyskytuje. Čím nižší je hodnota PSA, tím menší je pravděpodobnost přítomnosti nádoru. Proto vyšetření PSA každého individuálního pacienta musí hodnotit zkušený odborník, který přihlíží také k vývoji PSA v čase, velikosti prostaty a podílu různých frakcí (součástí) PSA
a dalším parametrům.

 

Webové stránky Rakovinaprostaty.cz šíří informace i o světu

Nadační fond Muži proti rakovině se v rámci akce Ministerstva zdravotnictví ČR Národní akční plány a koncepce zapojil do kampaně Zvyšování povědomí o vzniku karcinomu prostaty a propagace včasných vyšetření. Jedná se o řadu aktivit šířících osvětu a informace
o rakovině prostaty mezi veřejností:

-                     propagace tématu na „mužských akcích“ v ČR (stánek Nadačního fondu s potřebnými informacemi)

-                     osvěta formou článků a vystoupení v médiích

-                     vytvoření webových stránek www.rakovinaprostaty.cz, kde jsou informace o projektu, odpovědi na nejčastější otázky týkající se tématu a diskuzní fórum.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…