Ženy na Hrad! Shromáždění a pochod k oslavě Mezinárodního dne žen

03.03.2018 11:16

Při příležitosti Mezinárodního dne žen se v Praze dne 8. března 2018 od 15:00 hodin uskuteční pochod Ženy na Hrad!, který se vydá z Klárova na Hradčanské náměstí. Akce, kterou pořádá Koalice 8. března, není pouze připomínkou všeho, co si ženské hnutí v historii vydobylo, ale také snahou poukázat na aktuální problémy, jimž nejen ženy v současné společnosti čelí.

Ženy na Hrad! Shromáždění a pochod k oslavě Mezinárodního dne žen
Foto: Hans Štembera
Popisek: Brána na 1. nádvoří Pražského hradu

Organizátorky a organizátoři se hlásí k tradici tzv. Pochodů žen, které se v zahraničí konají proto, aby kriticky reagovaly na hrozbu omezování ženských práv, vzrůstající socioekonomické nerovnosti, xenofobii či ničení životního prostředí.

Letošní Mezinárodní den žen je zároveň dnem, kdy bude do úřadu uveden staronový prezident Miloš Zeman. Pochod Ženy na Hrad! chce proto upozornit, jak falešná je stylizace Miloše Zemana do role “lidového” prezidenta či "prezidenta dolních 10 milionů". Připomene prezidentovu aroganci vůči sociálně slabým, osobám zatíženým exekucemi či seniorkám a seniorům, kteří nemají prostředky k zaplacení nájemného či poplatky v nemocnici. "Přitom nesmíme zapomínat, že jsou to z větší části právě ženy, kdo, zejména v důchodovém věku, žije pod hranicí chudoby", říká Soňa Tichá ze Socialistické Solidarity.

Akce má pro tento rok jako své druhé téma otázku klimatických změn. Ty způsobují nevratné škody, vyhánějí lidi z jejich domovů a potenciálně ohrožují existenci lidstva. Zároveň má akce dát najevo nespokojenost se způsobem, jakým čeští politici k takto závažným otázkám přistupují. Magdalena Šipka z kolektivu RFK k tomu uvádí: "Feministické hnutí vždy zdůrazňovalo hodnotu péče o vše živé, kterou stávající systém, založený na hromadění zisku pro úzkou skupinu nejbohatších, neustále pošlapává. Je třeba naprosto nepřijatelné, když Miloš Zeman žertuje o znásilňování ekologických aktivistek, zatímco je ve světě každý druhý den zavražděn další ochránce přírody."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

17. týden na trhu pohonných hmot ČMKB

10:42 17. týden na trhu pohonných hmot ČMKB

Denní kontrakty motorové nafty na trhu pohonných hmot Českomoravské komoditní burzy Kladno se v 17. …