Zisky Rosatomu v minulém roce vzrostly o 10 %

15.08.2018 12:10

Ruská korporace pro atomovou energii Rosatom zvýšila v roce 2017 své zisky o 10,2 % a udržela své portfolio zahraničních zakázek na dalších 10 let na hodnotě 133 miliard dolarů. Uvádí to výroční zpráva za rok 2017 zveřejněná 13. srpna 2018.

Zisky Rosatomu v minulém roce vzrostly o 10 %
Foto: red
Popisek: Rosatom

Konsolidovaný zisk Rosatomu vzrostl v roce 2017 na 967,4 miliard dolarů oproti roku 2016, kdy činil 878,1 miliard dolarů. Jde tedy o meziroční nárůst ve výši 10,2 %. Druhý z ukazatelů, který Rosatom pravidelně zveřejňuje, se udržel na loňské hodnotě. Jde o portfolio zahraničních zakázek, které budou realizovány v příštích 10 letech – narostlo ze 130 na 133,5 miliardy dolarů.

Za růstem zisků Rosatom vidí vyšší tržby za prodej elektřiny na ruském trhu, zvýšení objemu prodeje produktů počáteční fáze palivového cyklu do zahraničí a nárůst příjmů za výstavbu jaderných elektráren v zahraničí. Roli hrál také růst tržeb za nové produkty (nejaderné strojírenství, lodní stavitelství, bezpečnostní systémy), který meziročně dosáhl 16 %.

V roce 2017 pokračoval Rosatom s posilováním své přítomnosti na mezinárodních trzích. Uzavřel celkem 11 mezivládních smluv a 16 velkých mezirezortních dohod. Mezi hlavní události loňského roku patří podpis generální rámcové smlouvy mezi Ruskem a Indií o výstavbě 5. a 6. bloku jaderné elektrárny Kudankulam a počátek platnosti balíku smluv o výstavbě čtyř bloků jaderné elektrárny El Dabaa v Egyptě.

Loňský rok přinesl i milníky v projektech výstavby jaderných elektráren v zahraničí, například byl spuštěn 3. blok čínské jaderné elektrárny Tchien-wan. Dále byla zahájena betonáž základů reaktorových budov 3. a 4. bloku elektrárny Kudankulam v Indii a 1. bloku jaderné elektrárny Rooppur v Bangladéši. Rovněž začaly zemní práce v druhé části íránské jaderné elektrárny Búšehr a proběhla slavnostní ceremonie zahajující stavební a montážní práce v turecké jaderné elektrárně Akkuyu.

„Nové projekty Rosatomu v zahraničí pozorně sledujeme, představují totiž nejen pro nás, ale i další české firmy možnost uplatnění vyráběné produkce v jaderných elektrárnách s reaktory typu VVER. S naší produkcí se můžete setkat ve většině jaderných elektráren stavěných Rosatomem v Rusku i v zahraničí. Plánujeme se zúčastnit výběrových řízení na dodávky armatur také pro bloky, jejichž výstavba se teprve rozjíždí,“ uvádí Julia Dolgusheva, výkonná ředitelka firmy ARAKO spol. s r. o.

V Rusku jaderné elektrárny provozované Rosatomem vyrobily 202,9 TWh elektřiny, což představuje 18,9 % tamní produkce elektrické energie. I na domácím trhu pokračovala výstavba a spouštění nových bloků. Proběhlo energetické spuštění 1. bloku jaderné elektrárny Leningradská II a 4. Rostovské jaderné elektrárny. Do komerčního provozu vstoupil 1. blok jaderné elektrárny Novovoroněžská II. Všechny jaderné elektrárny na území Ruska pracovaly spolehlivě a nebyla zaznamenána žádná odchylka od normálního provozu, která by představovala hrozbu pro obsluhu, obyvatelstvo nebo životní prostředí.

Rosatom rovněž pokračoval v rozvoji nových produktů včetně větrných elektráren. Instalovaný výkon větrných parků, které Rosatom v Rusku postaví do roku 2022, vzrostl na 970 MW (43 % z celkového výkonu ruské větrné energetiky). Další nové produkty patří do oblasti nukleární medicíny. Rosatom začal poskytovat služby nukleární medicíny obyvatelstvu Čeljabinské oblasti a rozjel projekt elektronového ozařovacího centra. V zahraničí zvítězil v tendru na dodávku radiofarmaceutického komplexu s cyklotronem do Thajska.

Ruská Státní korporace pro atomovou energii Rosatom spojuje více než 340 podniků, ve kterých pracuje přibližně 262 tisíc lidí. Strukturu korporace tvoří čtyři vědeckovýzkumné a průmyslové komplexy, podniky jaderného palivového cyklu, objekty jaderné energetiky a flotila jaderných ledoborců, která je jediná svého druhu na světě. Rosatom je jediná korporace na světě, jejíž součástí jsou podniky kompletního jaderného cyklu - od těžby, zpracování a obohacování uranu přes projektování a výstavbu jaderných elektráren, výrobu paliva až po vyřazování jaderných zařízení z provozu a nakládání s radioaktivními odpady a použitým jaderným palivem včetně jeho přepracování.

Rosatom je vlastníkem a provozovatelem všech deseti jaderných elektráren na území Ruské federace, na nichž pracuje 35 bloků produkujících přes 18 % veškeré elektřiny vyrobené v Rusku. Mezi tyto reaktory patří i rychlý sodíkem chlazený reaktor BN-800, který je nejvýkonnějším průmyslovým reaktorem tohoto typu na světě. Na domácí půdě Rosatom staví 8 bloků včetně projektů VVER-1200, které jsou prvním zástupcem generace III+ v provozu. Realizuje také projekt plovoucí jaderné elektrárny Akademik Lomonosov.

Na světovém trhu s jadernými technologiemi Rosatom zaujímá přední pozici. Desetileté portfolio exportních zakázek Rosatomu přesahovalo na konci roku 2016 hodnotu 133 miliard amerických dolarů a patří do něj 34 bloků jaderných elektráren ve 12 zemích světa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…