Zlato.cz: Daňový ráj můžete mít i doma

10.12.2018 11:14

Kauza panamských dokumentů před dvěma lety názorně ilustrovala, proč mají bohatí lidé potřebu skrývat před sousedy a zbytkem světa to, co všechno vlastní. A také, že za to rádi zaplatí zahraničním právníkům, aby vytvořili sofistikované majetkové struktury včetně tzv. off-shore firem. Anebo těm českým, aby pro ně připravili svěřenský fond. Ale jde to i jednodušeji – například při nákupu investičního zlata. Daňový ráj totiž můžete mít i doma.

Zlato.cz: Daňový ráj můžete mít i doma
Foto: iStock
Popisek: Zlato, ilustrační foto

„Investiční zlato je nejen ideálním nástrojem pro uchování hodnoty majetku, ale také pro anonymizaci vlastnictví,“ říká hlavní analytik společnosti Zlato David Marášek. Porovnejte si to sami. Pokud si například uložíte milion korun do banky na spořicí účet, jsou tyto peníze okamžitě pod dohledem. Informace o tom, kolik máte na účtu, je přístupná celé řadě osob a subjektů. Tím samozřejmě exponenciálně roste možnost úniku informací o vašem majetku.

Z uloženého milionu korun v bance sice máte nějaký ten úrok, ale zároveň z něj platíte daň a také platíte poplatky bance za vedení účtu nebo za jiné služby. Na milion uložený v bance vám může sáhnout exekutor a vy se to dozvíte až poté, co se tak stalo. Peníze na spořicím účtu vám také mohou být úředně obstaveny, například v případě policejního vyšetřování, což ovšem ještě nemusí nutně znamenat, že jste něčím skutečně provinili.

Žádné úroky ani žádné daně

Pokud se ale zmíněný milion korun rozhodnete investovat do zlata, a získáte tak asi jeden kilogram tohoto cenného kovu, ví o této transakci (a eviduje ji) jen prodejce, který na rozdíl od bank nemá povinnost ji někam hlásit.

A protože jde o komoditu, u zlata neplatíte daň z přidané hodnoty. Zlato sice nenese žádné úroky, ale současně za to, že jej vlastníte, neplatíte žádné daně. To naopak neplatí, pokud máte milion uložený v bance anebo pokud za něj pořídíte pozemek či nemovitost. Pak máte povinnost platit z tohoto majetku daň rok co rok.

Pakliže si zakoupený kilogram zlata o velikosti balíčku karet uschováte doma v trezoru, právě jste si vytvořil svůj vlastní daňový ráj. Pokud to nikomu neřeknete, nikdo o tom vědět nebude. Ke svému majetku máte okamžitý přístup a v případě potřeby jej zhodnotíte rychleji, než kdybyste prodávali byt či pozemek v pořizovací hodnotě milionu korun. Nemluvě o situaci, kdy jste nemovitost někomu pronajali a nejprve byste museli vypovědět smlouvu…

Trezor vs. honoráře a poplatky

Vytvoření domácího daňového ráje je jednorázovou investicí v řádu několika desítek tisíc korun za pořízení trezoru. Srovnejte to s honoráři právníků nebo odměnou poradenských firem za vytvoření off-shore firmy někde v daňovém ráji a přidejte k tomu každoroční udržovací poplatky za vytvořené firemní struktury, honoráře lidem, kteří v nich figurují, za vedení bankovních účtů, platebních karet atd.

A to nejdůležitější na konec. „Nákupem investičního zlata neporušujete ani neobcházíte žádné zákony, a přesto můžete docílit utajení svého majetku. A nehrozí vám, že se v případě dalších „Panama papers“ ocitnete na celosvětově přístupném seznamu těch, kdo někde něco vlastní,“ uzavírá D. Marášek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

11:11 Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

Český výrobce sušeného masa Fine Gusto Nature je jedním z největších producentů sušeného masa ve stř…