Zlínský kraj spouští unikátní aplikaci pro podporu polytechnického vzdělávání

19.03.2023 13:20 | Tisková zpráva

Zlínský kraj bude jediným místem v České republice, kde budou moci rodiče a děti využít pomocníka v podobě aplikace ROSTEM 2050.

Zlínský kraj spouští unikátní aplikaci pro podporu polytechnického vzdělávání
Foto: kr-zlinsky.cz
Popisek: Zlínský kraj - logo

„Cílem aplikace je rozvíjet polytechnické vzdělání v kraji, a to formou atraktivní pro děti. Aplikace je určena právě jim, a její podstatou je ukazovat a nabízet dětem volnočasové aktivity, které budou rozvíjet jejich schopnosti a dovednosti v oblasti přírodovědných a technických disciplín,“ vysvětluje Zuzana Fišerová, radní Zlínského kraje pro oblast kultury a školství.

Mezi aktivity, které aplikace nabízí, patří jednodenní akce jako vědecké jarmarky nebo Noc vědců, ale také kroužky, přednášky, workshopy, výstavy nebo exkurze. Nejde ale jen o pouhou databázi volnočasových aktivit. Každé aktivitě přidělí Vědecká rada určitý počet kreditů a také stanoví, jaké dovednosti při ní dítě rozvíjí. Jestli je to logické myšlení, komunikace, týmová práce, zvídavost, nebo třeba tvořivost.

Anketa

Je v pořádku hrozit blokádami vládních budov?

94%
5%
hlasovalo: 49423 lidí

„Díky Vědecké radě máme každou aktivitu dobře popsanou. Dítě, které se aktivity zúčastní, pak jednoduše načtením QR kódu získá body za účast. A kromě toho se mu vytváří i jeho virtuální avatar – jeho ,já´ z roku 2050, který získává kredity v jednotlivých dovednostech. Čím více aktivit dítě absolvuje, tím věrnější virtuální obraz získá. Dostane nějakou informaci o sobě, co mu jde, v čem vyniká. S těmito daty pak pracuje i samotná aplikace. ROSTEM 2050 dítěti dokáže doporučovat takové aktivity, které odpovídají jeho profilu a které ho mohou dál rozvíjet. Je to vlastně takový virtuální trenér, s nímž dítě může růst,“ říká Libor Basel ze Střední průmyslové školy Otrokovice, který vznik této aplikace inicioval.

Zajímavá bude aplikace i pro vedoucí kroužků a organizátory akcí v celém Zlínském kraji, kteří mohou tímto způsobem získat nové návštěvníky. Aplikace je v současné době spuštěna a je dostupná na webu ZDE.

„Zatím máme asi čtyřicet spolupracujících škol a volnočasových center, které zadávají své aktivity a akce do aplikace. Už jsme si vyzkoušeli pilotní provoz a teď je potřeba oslovit další organizátory kroužků a akcí, tak aby nabídka byla co nejširší a pokryla celý Zlínský kraj. To je to, na čem teď ještě pracujeme, stejně jako na dalších funkčních prvcích, jako je možnost zvát na akce kamarády nebo vytvářet žebříčky. Počítáme i s nějakou formou odměňování nejaktivnějších dětí,“ doplňuje Viktor Mechl, který má na starosti technické řešení. Na vývoji aplikace se podílí například Fakulta technologická, Fakulta aplikované informatiky UTB, Střední průmyslová škola Otrokovice a další subjekty.

Kraj podpořil vznik aplikace v rámci projektu Implementace Krajského akčního plánu rozvoje vzdělávání pro území Zlínského kraje II, který je spolufinancován z Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ číslo týdne: 12

11:44 ČEZ číslo týdne: 12

12 členů má jaderná aliance zemí EU.