Zlínský zámek ožije akcí Zlín Design Weekend

27.11.2014 11:38

Zlín Design Weekend odstartuje projekt obecně prospěšné společnosti Zlínský zámek, který má navázat na tradici Zlína jako města designu.

Zlínský zámek ožije akcí Zlín Design Weekend
Foto: Zlínský zámek
Popisek: Zlínský zámek chystá Zlín Design Weekend.

Netradiční přehlídka autorské tvorby s možností zakoupení originálních dárků od mladých designérů proběhne ve dnech 5. a 6. prosince v přízemních prostorách zlínského zámku. Vstup pro návštěvníky Zlín Design Weekendu bude zdarma. Akce probíhá v rámci projektu Zlín Design pod záštitou obecně prospěšné společnosti Zlínský zámek, jehož cílem je obnovit tradici designu ve Zlíně.

Zlín Design Weekend představuje prodejní výstavu autorské tvorby designérů a značek začínajících, nebo již známých, v oblastech produktového designu, kteří představí módu, doplňky, šperky, grafiku a mnoho jiného nejen z českého a slovenského designu. Místo je vyhrazeno také workshopům s odborníky. „Tímto krokem chceme přiblížit veřejnosti práci s rozličnými materiály a uměleckými záměry,“ říká Miroslava Kupčíková, hlavní organizátorka akce.

Propagační materiály akce zobrazují legendární hračku Kocoura z roku 1963 od Libuše Niklové. V současné době jdou ve šlépějích Libuše Niklové další talentovaní designeři a umělci, kterým prostřednictvím Zlín Designu otvíráme možnosti prezentace jejich tvorby v konfrontaci s širokým a náročným publikem. „Naším záměrem je vytvořit každoroční tradici Zlín Design Weekendu, která by se stala pravidelnou platformou pro sdílení novinek z oblasti designu nejen ve Zlíně. Dalším počinem Zlín Designu bude představení autorské tvorby v dubnu 2015 ve spolupráci s Fakultou multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně,“ říká ředitelka Zlínského zámku o.p.s. Gabriela Končitíková.

Zlín Design Weekend se uskuteční v pátek 5. 12. v době od 14:00 do 20:00 a v sobotu 6. 12. od 9:00 do 18:00 hodin a pro návštěvníky je přístupný zdarma. Navazuje na něj celá řada doprovodných aktivit – přednášky, workshopy a výstavy v rámci zlínského zámku.

Projekt Zlín Design

Nově prezentující se Zlín Design vzniká pod záštitou obecně prospěšné společnosti Zlínský zámek, má umožnit mladým a nadějným tvůrcům prezentovat a propagovat své designérské originály. Zároveň však nabízí prostor renomovaným designérským značkám, které v mnohém inspirují a motivují začínající tvůrce i návštěvníky z řad široké veřejnosti.

„Zlín Design Weekend je prvním počinem, prostřednictvím něhož se navracíme ke kořenům zlínského designu a odkazujeme na tradici města Zlína – města designu. Zlín Design Weekend přináší rozsáhlý sortiment vynikající tvorby, na kterou se můžete těšit nejen po dobu akce, ale následně i v rozvíjejícím se Zlín Design Shopu“ uvádí Miroslava Kupčíková a dodává: „Koncepce tvorby bude zaměřena především na prezentaci současných trendů mladého umění a reflektování aktuálního dění.“

Zlín jako město designu

Zlín je městem, kde se zrodila řada významných designérských osobností jako Vincenc Makovský, Zdeněk Kovář a mnoho dalších, kteří stáli u samého zrodu výtvarného dění nebo se stali světovými špičkami v oblasti průmyslového designu. Významnou designérkou působící ve Zlíně byla také Libuše Niklová, která se stala ikonou českého designu a zapsala se do dějin zásadním způsobem. Její fantazie a originalita předčila tehdejší produkci hraček a ovlivnila nejedno dětské srdce. Vytvořila několik legendárních hraček, které jsou dodnes vyráběny. Vytvářela vše od estetického návrhu až po realizaci pomocí nové technologie, která jí umožnila důvtipné vynálezy. Prostřednictvím loga Zlín Designu vzdáváme úctu a poděkování nejen osobnosti Libuše Niklové, ale také jejím dětem – dědicům – dále také současné vizi společnosti Fatra, i mnohým dalším, kteří nedopustili, aby tak jedinečný příklad dokonalého užití designu dětské hračky upadl v zapomnění.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…