Zoo Brno: Díky novému zázemí se do Zoo Brno vrací pštrosi

15.08.2022 10:49 | Tisková zpráva

Africké safari brněnské zoologické zahrady se rozrostlo o tři pštrosy dvouprsté. Díky výstavbě nového zázemí se může zahrada po sedmi letech vrátit k chovu těchto afrických nelétavých ptáků.

Zoo Brno: Díky novému zázemí se do Zoo Brno vrací pštrosi
Foto: zoobrno.cz
Popisek: ZOO Brno - logo

21. července proběhlo slavnostní otevření a prohlídka těchto provozních prostor a vypuštění pštrosů do venkovní expozice. 

Anketa

Mají Babišovi odpůrci právo narušovat pokřiky či silnější formou jeho mítinky?

6%
91%
hlasovalo: 37563 lidí

„Brněnská zoologická zahrada je oblíbeným místem především pro rodiče s dětmi, proto se snažíme, aby možnosti pro návštěvníky byly co nejzajímavější a nejpestřejší. Nová expozice pštrosů k tomu rozhodně přispěje. Jedná se o další investici, díky které se brněnská zoologická zahrada rozšiřuje a modernizuje. Jsem rád, že kromě možností pro návštěvníky, se zlepšuje i zázemí pro samotná zvířata. Díky nově vybudovanému objektu se pštrosi do brněnské zoo vrací po sedmi letech. Celkové pořizovací náklady na výstavbu činily 6,6 milionů korun. Město Brno tuto investici podpořilo částkou 5,5 milionů korun,“ uvedl první náměstek brněnské primátorky Petr Hladík.

V nově vybudovaném objektu jsou tři ubikace pro pštrosy, na které navazují dva oplocené odstavné výběhy. Na jižní straně stavby je pak zděný přístřešek s pultovou střechou. Celé zázemí je napojeno na areálový rozvod pitné vody a další sítě.

„Věřím, že návštěvníci ocení návrat pštrosů do naší zahrady a výhled z Africké vesnice tak bude opět o něco atraktivnější. V rámci této investice bylo také doplněno nové oplocení ke stávající vyhlídkové věži u žiraf, včetně dvou kusů automatických bran. Zejména v zimním období je totiž věž využívána návštěvníky k pozorování žiraf,“ dodal ředitel Zoo Brno Martin Hovorka.

„Aktuálně chováme jednoho samce a dvě samice pštrosů dvouprstých, všichni se narodili loni soukromému chovateli. Do brněnské zoo přijeli na začátku června tohoto roku, kdy si začali postupně zvykat na nový domov. Nyní nás čeká fáze seznamování s venkovní expozicí v Safari výběhu, do které je budeme postupně pouštět a sledovat jejich reakce a interakce s ostatními zvířaty,“ vysvětlil kurátor chovu ptáků Zoo Brno Petr Suvorov.

Pštros dvouprstý (Struthio camelus) je pták z řádu běžců. Zároveň se jedná o nejvyššího ptáka, může dosáhnout výšky necelých tří metrů. Typický je pro něj pohlavní dimorfismus ve zbarvení, kdy samec je barevnější. Zajímavá je u pštrosů dvouprstých sociální struktura, který je obdobná jako u vlků. Znamená to, u nich funguje jeden alfa pár a satelitní samice. Jedna snůška může mít až 90 vajec od všech samic, ale inkubuje pouze alfa pár. Jsou známí tím, jak rychle dokáží běžet. Vyvinou rychlost až 50 km/h.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zoo Liberec: Za asistence zkušených chovatelů přišlo na svět mládě kondora královského z Olomouce

22:03 Zoo Liberec: Za asistence zkušených chovatelů přišlo na svět mládě kondora královského z Olomouce

Zoo Liberec slaví další chovatelský úspěch. Díky dlouholetým zkušenostem se libereckým odborníkům po…